Olvastátok Kafkától Az átváltozást? Milyen volt?
Tudom, miről szól, mert nekünk kötelező olvasmány volt, sőt, azóta újra is olvastam. Nekem az egyik kedvenc irodalmi művem, sokat sírtam rajta.
Akiket ismerek, azoknak 99%-a gyűlölte azt a novellát, szenvedés volt számára elolvasni.
Csak azért tettem fel a kérdést, mert érdekel, van-e rajtam kívül, aki szereti. Mit gondoltok róla? Mit szerettek benne? Milyen érzéseket váltott ki belőletek a mű?
Én inkább Kafkára gondoltam ezáltal...
Egyébként igen, valószínű, hogy cseppnyi szenvedés sincs abban, ha az ember bogárrá változik, tehát nem tudja azt az életminőséget folytatni, a mit addig, mire a családja, akiért addig tulajdonképpen élt, hátat fordít neki.
Köszönöm az eddigi válaszokat :)
Én is, végig nagyon sajnáltam Gregort. Az elején még megpróbáltak vele kedvesek lenni, de undorodtak és féltek tőle, még a húga is alig bírt bemenni a szobájába. A második "részben", "egységben", vagy nem tudom, minek hívják, ott volt róla szó, hogy még reménykednek a visszaváltozásban, amikor Greg szobáját ki akarták pakolni. "és vajon a bútorok eltávolításával nem annak jelét adnánk-e, hogy a javulás minden reményéről lemondtunk, és kíméletlenül magára hagyjuk? Azt hiszem, az volna a legjobb, ha igyekeznénk a szobát abban az állapotban hagyni, amelyben azelőtt volt, hogy ha Gregor újra visszatér hozzánk, mindent változatlanul találjon, és könnyebben elfelejthesse a közben eltelt időt."
A legszomorúbb, hogy ahányszor elhagyta a szobát (mindhárom "részben" egyszer, a "rész" második felében), mindig félreértették őt. Meg, hogy Gregor önfeláldozó volt. Emberként is ő tartotta el a családot, bogárként is inkább a kanapé alá bújt, meg még lepedőt is terített rá, hogy Grete ne láthassa, így ne irtózzon tőle. Meg ugye, a második "részben" pont azért ment ki a szobából, hogy segítsen a húgának felébreszteni az anyját, aki Gregor szobájában feküdt ájultan (ráadásul pont a fiú miatt).
Nagyon rossz lehetett neki, amiért annyi mindent akart csinálni, dolgozni, hogy segítsen a családján, a húgát beíratni a Konzervatóriumba, mert imádott hegedülni (bár Greg emberként nem volt annyira oda a zenéért, mégis ezt tervezte - bogárként viszont az állati ösztönök csalogatták elő: zeneszó és étel szaga).
Bizonyos dolgok számomra is ismerősek voltak, ezért is hatott rám ennyire erősen a mű. A családom hasonlóan bánt velem régebben, de amúgy nem vagyok szomorú, mert vannak barátaim, tudok velük együtt szórakozni, beszélgetni, meg minden. Szóval nem úgy vagyok, mint Greg, de pár dolgot én is megéltem abból, amit ő.
Ez egyik legkülönlegesebb hatása, amit belőlem kiváltott, hogy a főszereplőre, mint bogárra másképp tekinthettem, mint a bogarakra, amiktől egyébként iszonyodom. Az egyik legérdekesebb életképek, amelyek megmaradtak ebből, az amikor Greg a fotel(/kanapé) alatt bujkál, reszket, vagy megsérül a feje, valamije. Nagyon érzékletesen ír egy "bogár" érzéseiről, vagyis magáról a szempontjáról, amit külső szempontból, magától nehezen képzelne el az ember. Ha nem is csak bogarakra gondolok, de minden lény, amitől tartózkodik az ember, annak nagyon nehezen tudná a helyébe képzelni önmagát. Szerintem ez a felvezetés, amiben először embernek gondoljuk őt, és ő is saját magát, de mégis bogár, meg a történet további részében is megmarad az "emberi oldala", az ahogyan gondolkodik önmagáról és másokról, az váltja ki a könnyed együttérzést.:)
Másrészről, számomra úgyis fiktív mű marad, aminek van valami "valóság dimenziója", de a fiktív vonalon talán eltúlzott, vagy eldramatizált, erről a részről nem teljesen értem a művet, pedig én is úgy kezdtem el olvasni, hogy hasonló érzések bujkáltak bennem, például az olyan levertebb napjaimban, amikor szívesebben be zárkózom a szobámba:)) Meg az a harmónizálatlanság, amellyel a Kafka hős másnak érzi magát belül, mint amilyennek kívülről megnyilvánul, humanizált, érző emberként gondolkodik egy bogár testben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!