Melyik az a népdal, melyet több nép tart magáénak?
Megtaláltam: törökül Üsküdar'a gider iken (Üszküdárba menet), görögül Apo xeno topo (Idegen helyről). A görögök Ehasa mantili (Elhagytam a zsebkendőmet) néven is ismerik. Ismeretes a szeffárd változata is Selanik entero yo lo caminí (Egész Szalonikit bejártam érted). Ugyanaz a dallam népszerű Szerbiában is Dva goluba (Két galamb) vagy Ruse kose (Fekete haj) szöveggel. Boszniában Zašto suza u mom oku (Miért sír az én szemem) kezdettel iszlám vallásos dalként éneklik. Ugyanaz a dallam ismeretes Bulgáriában is, ott is kétféle szövege van: Cserni ocsi imas libe (Fekete a szemed, kedvesem) kezdettel szerelmes dal, míg Jaszen meszec vecs izgrjava nad zelenata gora (Fényes hold kél a zöld hegyek fölött) címmel éppen a törökellenes függetlenségi harc himnusza. Ugyanezt éneklik Albániában, albán szöveggel és szerintük albán eredetű. Makedóniában Oj gyevojcse (Ó kislány) címmel rendkívül népszerű. A dal hallható Irakban és Libanonban is a vendéglőkben (amikor éppen nincs háború).
Ha valaki ezeket a címeket beüti a YouTube-ba, meg is hallgathatja valamennyit, sokféle változatban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!