Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mire gondolt ezzel a verssel...

Mire gondolt ezzel a verssel Ady Endre?

Figyelt kérdés

Még egy kis feledni valóm van

S csak addig fognak tudni rólam,

Míg ezt az egyet is lerázom

Engem mindig félig szerettek.

Nekem nincs semmi tartozásom,

Könnyű lehet az elmúlásom,

Engem mindig félig szerettek

S ezért nem jár emlék, se hála.

Engem mindig félig szerettek,

Van jogom, hogy gonosz lehessek

S úgy haljak meg hogy nagyon fájjon,

Kik szívüket úgy óvták tőlem.

Ez az egyetlen tartozásom

S ezt az egyet játszva lerázom.

Engem mindig félig szerettek

S én nem szerettem senkit, senkit.

2016. febr. 1. 19:35
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Valószínűleg, mikor írta, volt benne már egy-két pohárka alkoholos ital. Lehet, hogy pont arról asszociált arra, hogy "engem mindig félig szerettek", hogy a pohara éppen félig volt teli.

Egyébként pedig, ha valaki piál egy kicsit, az megtapasztalhatja az élet és a halál közti lebegést. A művészek elég sokszor nyúlnak a pohár után (Petőfi vagy Csokonai nem győztek bordalokat ontani magukból.)

Ami pedig csak félig jó, az igazából nem jó. Legyen a kávé vagy jeges vagy forró, de a langyos kávét ki élvezi? Ha valaki nagyon jó verseket/novellákat, stb ír, arra figyelnek, de arra is figyelnek, akinek a művei borzasztóan pocsékok. Ha viszont valaki középszerű, az kit érdekel?

Csak félig szeretni? Inkább vagy szeressék az embert, vagy gyűlöljék, de ez a "félig szeretni" -- főleg Ady számára- nem jó érzés. Ő is jobban élvezte volna, ha szívből gyűlölik, mintha félig szeretik.

Lehet, hogy őrá is hatottak a hindu tanok, a nirvána, erre utal, "Meg egy kis feledni valóm van."

2021. aug. 14. 13:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!