Mire gondolt ezzel a verssel Ady Endre?
Még egy kis feledni valóm van
S csak addig fognak tudni rólam,
Míg ezt az egyet is lerázom
Engem mindig félig szerettek.
Nekem nincs semmi tartozásom,
Könnyű lehet az elmúlásom,
Engem mindig félig szerettek
S ezért nem jár emlék, se hála.
Engem mindig félig szerettek,
Van jogom, hogy gonosz lehessek
S úgy haljak meg hogy nagyon fájjon,
Kik szívüket úgy óvták tőlem.
Ez az egyetlen tartozásom
S ezt az egyet játszva lerázom.
Engem mindig félig szerettek
S én nem szerettem senkit, senkit.
Valószínűleg, mikor írta, volt benne már egy-két pohárka alkoholos ital. Lehet, hogy pont arról asszociált arra, hogy "engem mindig félig szerettek", hogy a pohara éppen félig volt teli.
Egyébként pedig, ha valaki piál egy kicsit, az megtapasztalhatja az élet és a halál közti lebegést. A művészek elég sokszor nyúlnak a pohár után (Petőfi vagy Csokonai nem győztek bordalokat ontani magukból.)
Ami pedig csak félig jó, az igazából nem jó. Legyen a kávé vagy jeges vagy forró, de a langyos kávét ki élvezi? Ha valaki nagyon jó verseket/novellákat, stb ír, arra figyelnek, de arra is figyelnek, akinek a művei borzasztóan pocsékok. Ha viszont valaki középszerű, az kit érdekel?
Csak félig szeretni? Inkább vagy szeressék az embert, vagy gyűlöljék, de ez a "félig szeretni" -- főleg Ady számára- nem jó érzés. Ő is jobban élvezte volna, ha szívből gyűlölik, mintha félig szeretik.
Lehet, hogy őrá is hatottak a hindu tanok, a nirvána, erre utal, "Meg egy kis feledni valóm van."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!