Budapesten jó irodalmi köröket ismer valaki?
Nemrégen kerültem fel Debrecenből a fővárosba egyetemre, és egy olyan irodalmi kört keresek, ami egyrészt az olyan amatőr szinten vereseket író emberkék előtt is nyitott, mint amilyen én vagyok, másrészt egyben egy jó baráti társaság is.
Debrecenben már volt szerencsém egy - főleg egyetemistákból álló - közösséghez, akikkel rendszeresen tartottunk műhelyeket, emellett együtt szilvesztereztünk, farsangoztunk és néha kocsma-túráztunk.
Sajnos egyelőre a fővárosban semmi ilyet nem találtam, mert vagy nagyon zárt közösségekkel találkoztam, vagy olyanokkal, ahol a legfiatalabb tagok is a szüleim lehetnének.
Ha bárki tud nekem való irodalmi kört ajánlani, azt megköszönöm.
Ha egy olyan nyitott és családias közösséget keresel itt Pesten, mint amiben Debrecenben voltál, akkor sajnos ki kell ábrándítsalak. Ahogy azt te is leírtad, a fővárosban nagyon zárt közösségek vannak, és ez alól a különböző művészeti körök sem kivételek (sőt, azok csak igazán itt a legelzártabbak!).
Annál inkább fogsz találkozni - ha a irodalommal szeretnél foglalkozni - egy önmagát a külvilágtól totálisan elszigetelt, elefántcsont-toronyba zárkózott, betegesen sznob, kiégett, nagyarcú, pszeudo-értelmiségi, nagyon szűk réteggel, akiknek már talán az ükapái is együtt jártak csajozni, és akik köszönik szépen, de nem is szándékoznak nagyon másoknak megnyitni az általuk uralt művészeti szférát.
Ha netalántán valami isteni-csoda folytán még is bejutnál ebbe a roppant embertelen közegbe, és nem vagy hajlandó elfogadni a versnek titulált, kétsoros, abszolút értelmetlen firkálmányaikat, és lenyelni annyival azokat, hogy "ez a posztmodern", akkor egy kültelki suttyó vagy a szemükben.
Számomra sokkal humánusabb az a - még romlatlan és idealista- művészeti világ, amit a vidéki nagyvárosok egyetemista fiatalsága képvisel, akiket még nem fertőzött meg a posztmodernizmus agyréme, akik még közölni akarnak valamit a művészetükkel és még hisznek valamiben (és akiket pont emiatt a fővárosi értelmiség irdatlanul lenéz). Akár Debrecenben, akár Szegeden vettem részt irodalmi rendezvényeken, sokkal jobban és felszabadultabban éreztem magam a fiatalok között. Nagyon tetszett az, hogy mint "új embert" körülvettek, gyermekien nyílt tekintetekkel érdeklődtek, meghívtak sörözni stb. Ellenben Pesten soha ne várd azt, hogy hozzád fognak szólni! Itt neked kell kiharcolnod, hogy valamilyen szinten elfogjanak hosszú évek alatt (de szerintem nem érdemes elkezdeni ezt a harcot!).
Szóval ha Pestben gondolkodsz, akkor az irodalom terén maradnak a délutáni nyugdíjas-körök (azok legalább nem pszichopatákkal vannak tele). Amúgy meg ha igaz barátokra vágysz, akik nem érdekből mennek el veled sörözni, és nem foghegyről szólnak hozzád - vagy legalább is kihívják a mentőt, ha rosszul leszel mellettük az utcán - akkor alapból nagyon gyorsan felejtsd el Pestet! Ez nem a jógyerekeknek való hely.
Ui.: az utóbbi 5-10 évben vidéki nagyvárosokban (főleg értem ez alatt Debrecent, Szegedet, Pécset és Egert) sokkal pezsgőbb a kulturális élet, mint Budapesten. Ha amatőrként feljebb akarsz törni, akkor ezen városok valamelyikét válaszd és ne a minden téren kiégett fővárost!
Üdv.: Egy tősgyökeres pesti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!