Hogyan nevezzem a feketéket a könyvemben?
Mindenféle diszkriminatív és negatív, ártó, hátsó szándék nélkül szeretnék néhány feketéről írni a könyvemben. Tudom, hogy a "Néger" szó, noha nem sértő számukra, nem is elfogadott, azt kell mondanunk: "fekete". Ezt ők is elfogadják.
De épp... írok egy történetet, és néhány (jó, most kivételesen leírom) néger szereplőről is szeretnék írni, de nem tudom, hogyan nevezzem őket.
A Néger szó számomra olyan bántónak hat, ha viszont azt írom, "fekete", félek, ezt is félre értik. A "mély barna bőrű" szereplők... rájuk meg senki sem gondolná, hogy Négerekről írok...
A n*ggert leszámítva szerintem egyik sem az, a néger inkább régiesnek hat, mert mindenki átvette ezt a tévhitet, hogy ez is sértő, emiatt modernebb szövegek nem használják. A fekete szerintem teljesen oké, amerikai szereplőnél jó még az afroamerikai megjelölés. Persze nemcsak ettől függ, sértő-e, amit írsz... pl.:
"John találkozott egy afroamerikai úrral, aki tiszta ruhákat hordott, kulturált kiejtéssel beszélt és nem segélyből élt", ez azért elég gáz lenne :D
7.es; most néztem meg az on-line értelmezőt; nem írja, hogy pejoratív.
Nem is az, szerintem sem. Európai környezetben játszódó könyvben a fekete lenne az erőltetett, a néger, a köznapi használatos szó a természetes.
Amerikai környezetben játszódó történetben inkább a fekete használata a természetes, köznapi beszédben ott az afro-- a természetellenes, csak hivatalosan beszélve mondják úgy.
Talán nem Mo-on élsz, azért tűnik bántónak a néger szó? Nem az. Nyugodtan használhatod, úgy általában barnás-sötét bőrű ember leírására.
Ami érdekes még, ha a néger szót használod, és jó tudni, bár nem mindenki érti; hogy a néger szót használják azokra az emberekre is, akik mások helyett a háttérben mások nevével megjelenő cikkeket, könyveket írnak, pénzért, titokban.
Szóval, ha szerkesztőségben, publikáló társaságban játszódik a történeted, félreérthető lehet, jól kell fogalmazni, hogy melyik értelemben gondolod.
Lehet aprór észletekben utalni rá, pl ahogy Rowling tette a Harry Potterben. Kingsley Shackebolt-ot afrikai varázslónak írta le, fekete bőrrel, aranykarikával a fülében, a néger szót nem használta.
Angelia Johnson-nak afrofonatai voltak. Ilyen apró utalások mehetnek. "Ébenfekete bőr", például.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!