Hogyan nevezzem a feketéket a könyvemben?
Mindenféle diszkriminatív és negatív, ártó, hátsó szándék nélkül szeretnék néhány feketéről írni a könyvemben. Tudom, hogy a "Néger" szó, noha nem sértő számukra, nem is elfogadott, azt kell mondanunk: "fekete". Ezt ők is elfogadják.
De épp... írok egy történetet, és néhány (jó, most kivételesen leírom) néger szereplőről is szeretnék írni, de nem tudom, hogyan nevezzem őket.
A Néger szó számomra olyan bántónak hat, ha viszont azt írom, "fekete", félek, ezt is félre értik. A "mély barna bőrű" szereplők... rájuk meg senki sem gondolná, hogy Négerekről írok...
Szerintem azért szövegtől is függ, milyen szinonímát használhatsz. Úgy értem, ha ez a sötét bőrű szereplő nem negatív karakter, és ezt valahogy jelzed, akkor simán hívhatod akár négernek is. Oké, hogy pejoratívnak tűnhet, de szerintem egyáltalán nem hangzik annak. És ha ilyet írsz pölö:
"XY nem figyelt eléggé és az erős szélben egy fuvallat kikapta a kezéből a szórólapokat és egyenesen a fiú(/lány) lába elé sodorta. A néger srác(/lány) egy ideig csak nézte, majd lehajolt és összeszedte azokat, amelyek közel voltak hozzá."
Vagy ha csak annyit írsz, hogy "mosolygott a néger srác" akkor szerintem ez lazán belefér.
Egyébként ha fekete/néger/egyéb szinonímái mögé írod, hogy férfi/nő/kisgyermek/diák, akármi, akkor jóval "enyhébben" hat, és még kevésbé lehet sértőnek venni. sajnálom, más szót én sem találok most rá (a szinonimaszótár pedig annyiban ki is fúlt, hogy az általa gyűjtött szavakat felsoroltam neked bizonyítván, hogy az nem segít... és ezért most a gyik megvizsgálja az összes hozzászólásomat XD)
Ha a származását tekintve nem pl. Amerikában született, akkor hívhatod afrikainak is.
Vagy még az elején, amikor a főszereplőd meglátja/a barna bőrű szereplőd színre lép, akkor adj egy külső leírást róla, amiben említsd meg a bőrszínét. Innentől kezdve már mindenki tudni fogja róla :) (persze ez inkább akkor opció, ha állandó(bb) szereplő)
"A szabályzat szerint pejoratív." - Nocsak! Milyen "szabályzat" van pejoratív szavakra?
Egyébként egy irodalmi műben a szövegkörnyezettől függ hogy használható-e.
Ha két K.K.K. tag párbeszédét írja le, akkor elég h.lyén nézne ki, ha azt mondanák pld., hogy "- Menjünk, kapjuk el azt a m.csok mély barna bőrszínű tetvet" "büdös n.gger" helyett.
A magyar értelmező kéziszótár szerint a n-ger szó pejoratív, a n-gger pedig egyenesen gúnyos, mivel mind a kettő a n-gro szóból ered, ami sértő terminus.
Feltételezem fehér vagy, éppen ezért nem te döntöd el, mi sértő egy feketére nézve. Ha vennéd a fáradságot és megkérdeznél egy feketét, vagy csak utánanéznél a neten a szavak eredetének és kulturális hátterének, elég egyértelmű lenne, hogy miért nem használhatóak a fent említett kifejezések.
"Nyilván függ a könyvben szereplőktől, de feltételezem nem rasszista párbeszéd szempontjából kérdezett a politikailag korrekt terminusokról......"
Nem csak a rasszista párbeszédben lehet használni.
Szerintem a szépirodalomban nem lehet azokat a szabályokat használni, mint a P.C. közbeszédben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!