Ismertek tudatos mugyujtoket?
Igen. A rendőrség. Tudatosan begyűjti azokat akik a hatalomnak az útjában vannak.
Remélem, példát nem kell mondanom.
Szia!
Én régi képeslapokat gyűjtök, igaz, nem túl régóta, és nem túl nagy alaptőkével, de ismerek jópár komoly gyűjtőt.
Nos, nagyon fura gyűjtési területek akadnak.
Például:
- van, aki csak egy adott terület (pl. Vas megye) településeinek régi (1945 előtti) képeslapjait gyűjti, célja, hogy minden apró faluról legalább 1 lapja legyen
- van, aki csak egy adott várost gyűjt
- van, aki mindenféle református templomot ábrázoló 1. VH előtti lapot gyűjt
- van, aki újévi üdvözlőlapokat gyűjt, de csak olyanokat, amin éjfélt mutató óra van!
- van, aki az összes Füzesi Zsuzsa képeslapot szeretné összegyűjteni
- van, aki csak "hibás" lapot gyűjt (pl. el van írva egy betű, vagy az épületek tükrözve vannak a lapon, stb)
- van, aki dedikált színészes lapokat gyűjt
- van, akinek mindegy, hogy a képeslap képes oldala mit ábrázol, a lényeg, hogy a postai bérmentesítésben legyen valami "extra"
- van, aki 1920 - 1945 közti irredenta képeslapokat gyűjt
- van, aki mindent (tárgyak, levelezőlapok, képeslapok, stb) gyűjt, ami cserkész téma.
Most hirtelen ők jutottam eszembe.
Azért jó a képeslap, mert nagyon sok helyen semmire nem becsülik őket, és több ezer darabos képeslaphagyatékhoz lehet hozzájutni pár száz forintból. És ez főleg igaz volt 20-30 évvel ezelőtt, amikor tényleg ugyanolyan hobbigyűjtésnek számított a képeslap, mint a bélyeg, vagy a szalvéta. Mert jelenleg azért az igazán ütős képeslapoknak akár több tízezer forintos áruk is lehet, így kialakult egy kereskedő réteg, akik csak képeslapok adás-vételéből élnek.
Üdv.:
polarbeer
Könyv formájában is többen adják ki, de még többen adják közre a gyűjteményük 1-1 darabját pl. települési honlapokon. Ill. van olyan ismerősöm, akinek a községházban van állandó kiállítása.
Nem vagyok pesti, nem járok ezekre a helyekre, vidéki bolhapiacokról, hagyatékokból, és Internetről szerzem be a darabjaimat.
Pápai vagyok, és a pápai kistérség 1945 előtti lapjait gyűjtöm. Szeretném, ha mind a 49 településről lenne legalább 1 lapom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!