Van aki nagyon szépen tud rajzolni de csúnyán fest?
Persze, a különböző technikák különböző hozzáértést és másfajta kézügyességet igényelnek.
Chagall festményei például nagyon jók (illetve sok jó van köztük) de a litográfiáit az erős középmezőnybe sorolnám.
Igen, ezért vannak külön festők és grafikusok :)
Nem is a kézügyességről szól a dolog, hanem inkább látásmódról. A festők nagyvonalúan dolgoznak, lágyan, árnyalatokban gondolkodva, ezekből bontva ki az összképet, a grafikusok pedig inkább formákat egyesítenek és öltöztetnek fel színekkel, árnyékokkal. Mintha a festők rosszul látnának, és csak úgy kb-ra behatárolnák a formákat, a grafikusok pedig túl közelről néznék a rajzlapot.
Nagyon sok múlik azon, hogy ki tanítja az embert rajzolni. Sok tanár nagyon elfogult a saját módszereivel kapcsolatban, és hiába kellene grafikusokat képeznie, erőlteti a mindenféle körvonalat, térforma-alapokat nélkülöző rajzokat. Mások pedig ezzel kezdik a tanítást: kockákat rajzoltatnak, még azoknak is megrajzoltatják a szerkezetét, művészeti anatómia-könyv másolásával tanítják az embert.
Úgy vettem észre, hogy a festő-típusok jobban szeretnek színeket használni, a grafikusok a grafitot preferálják. A digitális festészetben viszont mind a két típus kiélheti magát, mert nem kell hozzá olyan sok idő és türelem, mint a valódi festékhez, nem hárul az emberre olyan nagy felelősség (mert ha elrontasz valamit, csak megnyomod a Ctrl+Z-t), sokkal egyszerűbben, mégis látványosan lehet keverni a "festékrétegeket", ráadásul használhatsz pl. szenes hatást az "olajfestményeden", mert virtuálisan ezek nem ütik egymást, minden fog mindenen.
Előző már kb elmondta,de a úgymond van rajzos és festői szemléletmód.
A kettő között az eltérés az,hogy a rajzos vonalakat ,míg a festői foltokat részesíti előnyben.
Vannak akik keverik a dolgokat és festve is rajzosan dolgoznak illetve vannak akik rajzeszközökkel is festőibben alkotnak.
A rajz szerintem nagyobb pontosságot igényel.
A festés viszont nagyobb anyagismeretet,színes felületekben való gondolkodást ,színkeverés ismeretét igényli.
Én próbáltam mindkettőt és teljesen más..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!