Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Ha egy költő/író celeb lesz,...

Ha egy költő/író celeb lesz, akkor az "lealacsonyodás"?

Figyelt kérdés
(Egy cikkben volt ez a szóösszetétel Karafiáth Orsolyával kapcsolatban, hogy költőceleb.)
2015. aug. 14. 22:53
 1/10 anonim ***** válasza:
Nem. (bár én helytelenül lealacsonyítóként használom).
2015. aug. 14. 23:55
 2/10 A kérdező kommentje:
A zárójeles részt nem értem igazán, bocsi.
2015. aug. 15. 00:37
 3/10 anonim ***** válasza:

Eredetileg nem csúnya a jelentése.

De én csak a tehetségtelen felkapott buta embereket nevezem így. Maga a szó viszont nem ezt jelenti.

Én művésznek, zenésznek, hírességnek, műsorvezetőnek, televiziós szerepelőnek stb... nevezem a normális embereket.

2015. aug. 15. 00:43
 4/10 A kérdező kommentje:
Jaj, nem így értettem a kérdést, lehet, félreérthető volt. Úgy értem, hogy ha egy költő elkezd tényleg oylan szinten ismertté válni, mint egy celeb (például viharos magánélet, amit nyomon követ a sajtó, fura ruhák stb.), akkor arról kinek i a véleménye?
2015. aug. 15. 01:05
 5/10 anonim ***** válasza:

A celebet szokták pejoratív értelemben is használni, de nem feltétlenül. Szövegkörnyezettől függ.

Egyébként meg az nem baj, ha valaki a nyilvánosság előtt éli a magánéletét, ha ez az érintettek közül senkit nem zavar. De ha ezt csak azért csinálja, hogy beszéljenek róla és ne tűnjön el a feledés homályában, az ciki és bizony elkárvulás.

2015. aug. 15. 11:09
 6/10 anonim ***** válasza:

Nálunk a celeb szót a média egy jól körülhatárolt körre használja. Ennek a körnek a szintje nagyjából olyan, hogy értelmes ember lealacsonyodásnak éli meg, ha rá is használják. Nálunk a szó értelméből csak az "ismert" maradt meg, pedig eredetileg ennél jóval több. Ragadt rá viszont olyan tulajdonság, amelyet elég sokan nem szívesen vennének magukra.

Éppen ezért egy igazi (mondjuk) költő nem tud celeb lenni. Legfeljebb a celebekhez hasonló szintű média annak mondja, de ez nem számít.

2015. aug. 15. 11:22
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Tehát ha egy költőt ismernek a laikusok is, és ismerik pl. a magánéletét, akkor ő ez esetben em celeb.
2015. aug. 15. 20:58
 8/10 A kérdező kommentje:
*sem
2015. aug. 15. 20:59
 9/10 anonim ***** válasza:

Ha az angol eredetijét tekintjük, akkor kissé híresebb és jobban ismert, mint egy mai celeb.

Mondjuk Petőfi Sándort celebnek nevezni - hát nem minősítem. Őt ismerik a világban sok millióan. Ezzel szemben egy mai magyar celebet csak a magyarok ismerik, az a pár százezer ember, aki fogékony az ilyesmire (de lehet, hogy Petőfit nem ismeri).

2015. aug. 16. 09:50
 10/10 A kérdező kommentje:
Azert a legtobb kolto nem is olyan ismet a sajat eleteben mint petofi. De koszi.
2015. aug. 18. 13:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!