Hogyan írhassam meg a megtervezett könyvet?
17 évesen még nem kiforrott az ember, de nincs is ezzel semmi gond. Mondok egy analógiát: először mindenki sz@rul vezet, nincs olyan, hogy jól vezessen valaki. De ahogy folyamatosan gyakorol, egyre inkább érzi az autót, egyre jobban megy neki, és végül azért csak-csak normális vezető válik belőle (oké, nem mindenkiből, de ezt most hagyjuk). Aztán van, aki annyit gyakorol, meg olyan körülmények között, hogy profi vezető lesz. De ha bele se kezd az ember, akkor sosem fogja megtanulni, hogy kell az autót irányítani.
Az írás ugyan ilyen. El kell kezdeni. Az elején még nem lesz jó, még lesznek hibák, aztán végül ahogy egyre többet és többet ír, hogy évek alatt (!) - mert jól vezetni sem pár hét alatt tanulunk meg ugyebár - egyre profibb és egyre jobb lesz, és egyszer csak azt látja, hogy leírt egy nagyon profi művet. De ha előtte nem lett volna ott az a sok kevésbé jó alkotás, akkor ez nem jöhetett volna össze. Ugyanúgy, ahogy érezni kell, hogy irányítod az autót, ugyanúgy kell érezni, hogy te irányítod a karaktereket, te tartod kezedben a sorsukat, te teremted meg a fogalmazásoddal a hangulatot. És mint ahogy a kuplunggal lehet játszani egy kocsiban, úgy lehet a megfogalmazással játszadozva nagyon finoman befolyásolni azt az atmoszférát, amit a regény kölcsönöz.
Aztán persze idővel jönni fognak új ötletek is, amik lehet, hogy sokkal jobbak, mint az, amit 14 évesen még jónak hittél. Mindig kitalálsz valamit újabbat, jobbat, egyedibbet, és végül lehet, hogy írsz valami csúcsművet.
Nem tudok jobbat mondani: kezdj neki, gyakorolj.
És a másik: olvass sokat. Vezetni sem tudunk, ha nem ismerjük a kreszt. Ami a vezetésben a kresz, az az írásban a nyelv, ami alapján egymás mögé rakosgatjuk szépen a szavakat. És ez itt a lényeg, hogy fejleszd a szókincsed minél jobban. Ez csak akkor megy, ha olvasol. Minél többet olvasol, annál inkább látni fogod, mennyi különféle fogalmazásmód létezik, mennyi különféle stílus, hogyan érik el az írók a stílust, és milyen sokfajta történet is van, és nem utolsósorban: milyen gazdag is a nyelv. Ezeket mind együtt kell tudnod használnod.
Addig is ajánlok neked egy segítséget, ami írásnál jól jöhet. Írj minden fejezethez vázlatot. Szép dolog, ha megvan a fejedben, de mikor fogalmazva kell leírni, bizony sok mindent hajlamos az ember elfelejteni. Ezért nem árt, ha van egy vázlat. Nem kell előre megírni az egész történetét (persze a fontosabb eseményeket leírhatod külön), elég csak épp azt a fejezetet, amin dolgozni fogsz. Utána, ha úgy látod, hogy tudsz írni, és aktív vagy, akkor vedd elő a vázlatot és kezdj el írni. Előtte olvasd el a vázlatot, próbáld megjegyezni, de segítségképp legyen előtted. A vázlat persze olyan legyen, hogy nagyon hanyagul, épp csak a lényeget írod ki. Erre a kézírást tudom javasolni, jobban át tudja úgy az ember gondolni. Ne félj egy fejezet vázlatának megírására hosszabb időt szánni. Ha elakadnál, kezdd el írni a fejezetet, és majd ráérsz folytatni a vázlatot. Írás közben pedig ajánlatos valami zenét betenni, hogy jobban tudj koncentrálni, és segít relaxálni. Az írás komoly agyi munkát igényel, mert magad elég kell képzelned, ami történik, és utána szavakba kell tudnod önteni. Ne becsüld sose alá ezt az agyi tevékenységet! Mindig csak addig írj, ameddig bírsz. Ha azt érzed, kezdesz elfáradni, vagy már nem bírsz koncentrálni, már nem megy a megfogalmazás, akkor nyugodtan hagyd abba - ne erőltesd, mert akkor amit írsz, az is erőltetett lesz. Ha csak fél órát tudsz egy nap dolgozni, akkor csak annyit dolgozz, ha egy órát, hát annyit. Légy tisztában a saját határaiddal!
És még valami. Sose feledd, hogy nem a kész regényt írod meg, amit azonnal publikálni kell. Elsőre mindig egy nyersváltozatot írsz (ezt én így szoktam hívni), ami még tele lehet hibával, elgépeléssel stb. Ez nem is gond. Mikor kész van egy fejezet, vagy nagyobb regényrész, sőt mikor maga a regény, olvasd át újra az egészet, és ne férj javítani. Kétszer-háromszor biztos, hogy újra olvassa az ember. Ezt a nagy írók is megteszik. Ottlik is volt olyan, hogy a kiadótól hívta vissza egy regényét, mert javítani akart rajta. Szóval ha valami kis mondat nagyon nem megy, ne akadj el - ír le olyan stílusban ahogy tudod - később úgyis módod lesz majd kijavítani, és akkor már eszedbe fog jutni valami frappánsabb megfogalmazás.
Kicsit hosszúra sikeredett, de megpróbáltam jó és használható tanácsokat adni.
Én 15 éves vagyok és én is meg akartam próbálkozni az írással
könyvet akartam írni hogy érezhessem azt hogy alkottam valamit...valami nagyot...valamit ami miatt majd emlékeznek rám
de tudod mire jöttem rá??
nem lehet úgy írni hogy nincs megfelelő tapasztalatod
Nem tudom te mennyire élsz...de én egyáltalán nem
és ebből kifolyólag semmit nem tudok az életről
szerintem tapasztalat nélkül nem lehet írni semmi olyat ami ne tűnne üresnek...
Kezdd rövidebb történetekkel, egy-két oldalas novellákkal. Azt hiszed, az igazi, nagy írók rögtön háromkötetes regényekkel jelentkeztek? Hát nem. Rengeteget olvastak, rengeteget írtak, mire eljutottak oda, hogy be mertek vállalni egy saját regényt.
Truman Capote mondta, hogy minden legépelt regényoldal mögött ezer oldalnyi gyakorlás van.
szia! Én is próbálkoztam már az írással és nekem az segített hogy előre leírtam a cselekményét, a többit meg csak utána írtam bele nekem azért segített mert már tudtam hogy hogy fog végződni a történet és nem kellet az gondolkozni hogy,most mi legyen a folytatás.(remélem így érthető). Vagy esetleg ha már kész akkor elküldhetnéd kritikusoknak, mert ők biztosan őszinte választ fognak adni, Vagy esetleg egy blogra is írhatnád a történetet(részenként,fejezetenként)ott látod melyik rész tetszett a legjobban az embereknek, melyik nem.
Remélem segítettem! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!