Festőművészek, igaz az hogy a három alapszínből, sárga, kék, vörös, kilehet keverni az összes létező színt?
#7.: nem tudom, az utóbbi jópár évben változott-e a színkeverés elmélete, és valóban, a neten található (de egymásnak némileg ellentmondó!) linkek nagyjából az általad leírtakat támasztják alá, de!
1. A kivonó színkeverés algoritmusa (abból egy részlet):
piros+kék=lila
piros+sárga=narancssárga
kék+sárga=zöld
Arra határozottan emlékszem, hogy még a nyolcvanas években így volt: akkor voltam általános iskolás, és a falon lógott egy színkeverésről szóló magyarázóábra, és állandóan azt nézegettem, plusz "fájlaltam" is, hogy miért pont az összekevert festékek által adott színről állítják, hogy az _kivonó_ színkeverés, hiszen most adtam őket egymáshoz...
2. A monitoron pl. a lila szín megjelenítése: "ég" a piros és a kék "pötty". Az 1. pont alapján ez kivonó színkeverés kellene legyen.
3. A fehér papír színének oka technikai, de nincs köze semmihez: ha egy fekete papírra nyomsz ki mondjuk kék és sárga temperát, majd összekevered őket, az ugyanúgy zöld lesz, mint fehér papíron!
Nagy valószínűséggel változhatott az elmélet (na nem ez lenne az egyetlen, lásd pl. biológia, mi még numerikus taxonómiát tanultunk, amit mára felváltott a kladisztika), ezek szerint ennek is utána kellene nézzek... :-/
#13. A festékeknél tényleg nem olyan egyszerű a dolog. Nem lehet minden festékről kijelenteni, hogy az kivonódó keverést eredményez. Ha a festék egy "vastag" réteget alkot, akkor a festék veri vissza a fényt, nem az alatta levő papír, így mindegy milyen színű alatta a papír. De vékony rétegnél, vagy más típusú festéknél számít az alatta levő papír, vagy vászon színe.
Ha a piros festék csak a piros fényt visszaverő részecskéket tartalmaz, a kék pedig csak a kéket visszaverő részecskéket, akkor a keverékükkel festve a felszínen lesz kék és piros "pötty" is amit így lilának látunk, összeadódnak annak ellenére, hogy festékek és elvileg csak elvesznek komponenseket a fehér fényből amivel megvilágítjuk őket.
Szóval a festéknél valóban nem olyan egyszerű a helyzet, típustól és töménységtől függően részben kivonó, részben összeadódó keverést eredményezhetnek. Erre nem gondoltam és nem tértem ki az előző válaszomnál.
A tintasugaras nyomtatókban olyan papírba felszívódó festékeket használnak, amelyek lehetőleg minél tisztábban csak kivonódó keverést eredményeznek, de mivel nem tökéletesek a festékek, színes nyomtatáskor is használnak feketét, vagy akár egy ötödik festéket a keveréshez.
A fizikai (optikai) elméletek nem változtak, de a festékekből több féle van, főleg a nyomdatechnikában.
+ érdekesség: A lila szín nem szerepel a spektrumon, nincs lila színű monokromatikus fény. Prizmával szétválasztva egy piros és egy kék csíkot lehet kapni belőle.
7-es vagyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!