Melyek a nagy művészeti ágak?
El tudná valaki magyarázni nekem (nagy vonalakban)?
Ugye van a költészet(irodalom) - a zeneszerzés (ide tartozik minden zenével kapcsolatos dolog) - a grafika (rajz/festészet) - film/videó.
Én ezek alapján csoportosítanám. Ezeken kívül van még ilyen nagy csoport?
Többféleképpen lehet csoportosítani a művészeteket, attól függ, hogy milyen szempont alapján. Ha jól értelmezem te a hagyományos felosztásra gondolsz.
Ezek alapján van
- irodalom (költészet, prózairodalom, drámairodalom)
- képzőművészet (festészet, grafika, szobrászat, stb)
- zeneművészet (ideértve az éneket is)
- táncművészet
- építészet
- iparművészet
- színházművészet, bár ez egyben irodalom is (dráma), képző és/vagy iparművészet (díszletek, jelmez) esetleg zeneművészet (opera)
- hasonlóan átfedései vannak filmművészetnek is.
Ha így nézzük a dolgokat, a költészet és a grafika csak egy-egy ága pl. az irodalomnak vagy a képzőművészetnek (szépművészetnek is mondják).
Az irodalomba tartozok minden leírt és kiadott irodalmi mű. legyen az vers, regény, novella, színdarab stb.
A képzőművészet pl. a festészet, szobrászat, grafika, minden olyan alkotás, amihez nem csak művészi szallam. hanem anyag (matéria) is szükséges.
A huszadik század végén egy ú.n. "klasszifikációt" csináltak a múvészetekről, ami nem egészen fedi azt, amit az imént leírtam,, de felsorolom Neked:
1. Építészet (architektúra)
2. Szobrászat
3. Festészet
4. Zene
5. Irodalom (literatúra)
6. Színművészet (tánc, mime, színművek, báb, cirkusz stb., a színpad művészete.)
7. Filmművészet
8. A "média" néven összegyűjtött művészetek, mint pl. a rádió, televízió, fotográfia stb.
9. A képregények és animék.
A tizedik most hirtelen nem jut eszembe... :-(
Én ugyan nem egészen értek ezzel a felsorolással és felosztással egyet, de ideírtam amit olvastam.
Ha más másképpen gondolja, szívesen meghallgatnám én is.
Bocs, első válaszoló, még nem olvastalak, mert miközben írtam, fordítanom is kellett.
Ezért tartott kicsit sokáig a válasz megírása...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!