Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mit gondoltok erről a versről?

Mit gondoltok erről a versről?

Figyelt kérdés

Szabad vers, ritmikai szempontból

Fajtámhoz

Jajj te szegény dög,

Hogy jársz ott a szem előtt!

Mint kecses páva,

Kinek eltört lába

A földet húzza, nyomja,

Tolja, tolja...

Jajj te sánta hóbortos vitéz,

Te magányos erdei Diogenész!

Gyávaságodban még a bűn

Sem szűn és szül

Gyermeket, csak ebet

Veszett, veszett...

Volnátok itt férgek velem

Látnátok Halálomon lelkem

Csak néznétek s bámulnátok engem

Ágyamban, mint koporsóban fekszem

Szemem erejét a fénynek eresztem,

Tehetetlenül tehetem...

Jajj ti szent örökkévalók,

Szűz buják, bús rablók,

Gyertek ide langyos keblemre,

Fúrjatok bele üres szivembe,

S éljetek ti nyugodtan ott!

Romlott, romlott...

2015. márc. 15. 14:12
 1/8 anonim ***** válasza:
Elég fura.....nem nagyon jönnek ki a rímek és a szótagszámok sem. Valamint a tartalma is eléggé...hogyismondjam nem értem hogy miről szól a vers :/
2015. márc. 15. 14:32
 2/8 A kérdező kommentje:
írtam hogy szabad vers
2015. márc. 15. 16:53
 3/8 anonim ***** válasza:
Dalszövegnek nagyon jó, zene kéne hozzá.
2015. márc. 15. 19:59
 4/8 A kérdező kommentje:
Milyen dalszöveg ?
2015. márc. 16. 17:12
 5/8 anonim ***** válasza:
19%

Mivel a versnek totálisan semmi mondanivalója nincsen így érthetetlen. Már az első versszakban érthetetlen mit szeretnél elmondani.

Aztán egyáltalán nincsen ritmusa. Egy vers lehet úgy is jó, hogy semmit sem mond úgy különösebben, de van egy ritmusa. És szerintem a ritmus elengedhetetlen egy versben.

A hasonlatokkal pedig az a probléma, hogy annyira erőltetettek, hogy érződik rajtuk a mű íz. Ezen kívül annyira markáns különbségeket hozol össze mint a 'dög' - 'páva' ??

Az egy dolog, hogy általában a pávához egyfajta szépséget és kecsességet társítunk, de kecses nem csak egy páva lehet.

---

A versírás olyan, mintha képeket látnál és azt megpróbálnád szavakba önteni, hogy ez a kép megjelenjen az ember fejében, megfogható szavakkal leírva, megfoghatatlant, egy elmesélhetetlen álmot, elmesélve. A vers akkor szép és akkor ragadja el az embert, hogyha egyfajta révületbe vezeti be és ebben a révületben tud az ember elmélyedni.

2015. márc. 18. 16:32
 6/8 anonim ***** válasza:

Nem a vers védelmében írom, de az ilyen tudatlan, dilettáns véleményeket nem lehet szó nélkül hagyni.

"Mivel a versnek totálisan semmi mondanivalója nincsen így érthetetlen."

Az 'érthetetlenség' nem esztétikai kategória. Egyáltalán nem kell, hogy egy vers'érthető' legyen, még kevésbé kell neki 'mondanivaló'. Csak egy példát említve: Weöres Sándor Táncdala sem érthető és mondanivalója sincs.

"Aztán egyáltalán nincsen ritmusa. Egy vers lehet úgy is jó, hogy semmit sem mond úgy különösebben, de van egy ritmusa. És szerintem a ritmus elengedhetetlen egy versben."

Néhány évszázaddal le vagy maradva. Remekművek sora született szabályos ritmus nélkül.

"A vers akkor szép és akkor ragadja el az embert, hogyha egyfajta révületbe vezeti be és ebben a révületben tud az ember elmélyedni."

Először is ne ragadjon el senkit semmi, mert az bizony fájni fog. Másodszor: a révületnek semmi köze a költészethez. Ha révületet akarsz, hallgass pszichedelikus rockot vagy technót.

2015. márc. 19. 16:15
 7/8 anonim ***** válasza:
Az utolsó hozzászólás ékes példája annak,hogy "A XX.században a butaság elkezdett gondolkodni."
2015. júl. 7. 19:27
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Igazából "filozófus" vagyok, a filozófiában vagyok jártasabb. Tehát nem vagyok művész, legalábbis költő nem, noha a művészetet szeretem. Mindenesetre, a művészet halott, és mi öltük meg.
2015. júl. 9. 20:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!