Egy teljesen kezdő, minden tapasztalat és felszerelés nélküli "fotósnak" mit ajánlanátok, hogy milyen irányban induljon el?
A helyzet a következő:
Mivel a költségvetés minimális, lehetőleg online (és ha van ilyen) ingyenes tanfolyamra és/vagy könyvekre, olvasmányokra gondolok.
Felszerelésben is várnék néhány tanácsot.
Ezenkívül tippeket szeretnék kapni azzal kapcsolatban, hogy kellene belekezdeni.
Ha valami kimaradt volna,szívesen veszem a kiegészítéseket.
Remélem tud segíteni valaki.
OKJ-s képzések:
- [link] (Budapest)
- [link] (Pécs)
- [link] (Székesfehérvár)
Lehet, hogy van máshol is (sőt valószínű), de én ezekről tudok. Emellett tanulhatsz felsőfokon a MOME-n, a Kaposvári Egyetemen, a BKF-en is, de ezek jellemzően mind a "feketefehérbenfilmrefotózunkmertazművészi" vonalat erőltetik.
Alkalmazott fotográfia alatt pedig nagyjából azt értjük, amikor nem kifejezett művészi célzattal készítesz el egy képet, hanem dokumentálsz, bemutatsz valamit de ettől még lehet képzőművészeti értéke. Ilyen pl. a reklámfotózás, az esküvői fotózás, a riportfotózás és még lehetne sorolni. Én esküvőfotós vagyok, arra látok rá. Egy professzionális fényképezőgépváz az alsóbb kategóriában is kb. egymillió forint, ebből KELL kettő, emellé elköltesz még minimum kétmilliót objektívekre, félmilliót vakukra és kioldókra, meg az apróság (akkuk, táska, tok, állványok, fényterelők, fényformálók stb...) és akkor az informatikai háttérről még nem is beszéltünk.
Remélem segítettem!
Hosszútávon majd kiderül.
Köszönöm.
isten őrizz, hogy egy igazi fotóssal versengjek e hozzászólásban! Nagyon is tisztelem őket! Én gyerekkoromban kezdtem el fotózni, és azóta is csak hobbi szinten űzöm, ha van rá időm. A filmes gépemet csak 3 éve cseréltem le digitálisra. Én is kompakttal kezdtem, de azt tényleg hamar kiábrándító volt.
Ha alacsony a költségvetésed, akkor egy Bridge gépet ajánlok. Én használtan vettem egyet, pár hónapos volt csak, szinte olyan, mint újkorában. Nagy zoomobjektív, ami nem digitális, hanem optikai (30x-os, 24mm-720mm). Ez sokakat vonz. Hátránya viszont, hogy az objektív nem cserélhető és persze messze van a tökéletestől, de azért egy kezdőnek nem is olyan rossz. A rekesz nem fix, hanem gyakran, gyenge fényviszony esetén, vagy nagy zoomnál automatikusan meghatározza a minimumot/maximumot, amelyen nem tudok állítani. A záridő maximálisan 30 mp, ami sok mindenre elég lehet. Az LCD kijelzője dönthető felfelé és lefelé. Ami a lényeges, hogy van külön zársebesség, rekesz előválasztás, manuális, panoráma, automatikus, stb. mód. Ettől válik NEM kompakttá!
Vettem hozzá egy állványt is, pár szűrőt, táskám volt. A gép 110 font, az állvány 17 font, a szűrők 20 font alatt voltak. Ezt Ft-ra átszámítva sincs az egész készlet 60-65 ezer Ft. Szerintem ez nagyon jó ár, ennyit érdemes rászánni. Gondolom otthon sem kerül sokkal többe. Az állvány később is ráér, bár nem árt, mert sokat segít.
Szóval a Bridge gép "majdnem" olyan, mint egy igazi gép, csak egy sokkal kevesebbet tud, de megvan az a lehetősége, hogy a képet TE alkotod meg és nem az automatika! Csatlakoztathatsz hozzá külső vakut (erre figyelni kell, hogy van-e rá lehetőséged, mert nem mindegyiken van aljzat), szűrőket (UV-t, amit az objektív védelmére is ajánlanak, polárszűrőt, ami a vizes, üveges, felszínt eltűnteti és az égboltot is sötétíti, ND2-4-8-as szűrőket, amelyek a fényt csökkentik, vagy akár nagyobb látószöget kínáló halszem effektussal rendelkezőket). Az már csak egy szép extra, hogy hangot sztereóban rögzíti és ráhazudnak egy fullHD-s videófelbontást, ami szerintem nem igaz, de nem is olyan rossz (igaz, nem is olyan nagyon jó). De hát ennyi pénzért mit várjak? :)
Scott Kelby könyveit én is ajánlom, le is lehet tölteni a netről, igazán jó tanácsokat ad. De valóban nem árt, ha először az alapokkal kezded. Tudnod kell, hogy miről írt mindenki előttem. Zársebesség, rekeszek, zoom, fókusztávolság, látószögek, érzékenység és sorolhatnám, ha tudnám mindegyiket. Nézz utána ezeknek, keress róla képeket.
Sok sikert!
Köszi szépen.
Annyi jó tanácsot kaptam eddig, hogy azt sem tudom, hogy hol is kezdjek neki.
Azért jöhetnek még.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!