Tapasztalt, jó versírók! Ennek a versnek mi a rímképlete? Kérem, csak tényleg tapasztalt versírók írjanak, ne tippelgessetek!
Kölcsey Ferenc: Huszt
Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék;
Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold.
Szél kele most, mint sír szele kél; s a csarnok elontott
Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém.
És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán?
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér?
Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort;
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!
Köszönöm előre is a normális válaszokat :)
*verset.
Még csak annyit, hogy a hexaméter hat, a pentaméter pedig öt szótagból álló sor.
Mikor ezek soronként váltják egymást, disztichonról baszélünk. (Ld. még Kisfaludy Károly: Mohács.)
Egyszerre írtunk! :D
A hexaméteres, alexandin stb. verseknek általában nincsenek rímeik, úgyhogy akár minden sorát más betűvel is jelölheted, ha mindenáron rímképlet kell.
De én még ilyenről nem hallottam.
Kölcsey legtöbb epigrammájának nincs ríme, ahogy ennek a versnek sem. Nem tippelek, a verset is megnéztem, és meg is tanultam ezt az anyagrészt. (Illetve verset is szoktam írni)
16/l
Nekem "valaki azt írta, hogy ez a rímképlete:
Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék; A
Csend vala, felleg alól szállt fel az éjjeli hold. B
Szél kele most, mint sír szele kél; s a csarnok elontott C
Oszlopi közt lebegő rémalak inte felém. A
És mond: Honfi, mit ér epedő kebel e romok ormán? D
Régi kor árnya felé visszamerengni mit ér? E
Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort; C
Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl! F
Igaza van?
Ahogy írtam, minden sornak adhetsz külön betűt, ahogy azt az a "valaki" is tette, kivéve a harmadik és a hetedik verssort, mert azok véletlenül és nagyjából rímelnek (elontott-jelenkort).
Kölcsey azonban nagyobb költő volt annál, hogysem ilyen sántító rímpárra lett volna szüksége, ha valóban ezt akarta volna.
A te "valakidnek" nincs igaza.
Az olyen jellegű verseknél nincs rímképlet.
Még ha az "elrontott" véletlenül rímel is a "jelenkort"-ra,
a "megállék"-ra semmiképp sem rímel a "felém".:) Az ismerősöd szamárságot mondott.
Ennek az epigrammának a zeneiségét a ritmusa adja, nincs szüksége rímre.
Az utolsó válasz nem tőlem származik, még ha a százalékszámunk meg is egyezik... :D
Az első és a többi felelet írója.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!