Hogyan jobb szerintetek történetet írni: E/3 vagy E/1?
Igaza van az előttem válaszolónak, ugyanakkor szó sincs arról, hogy csak egy elbeszélőd lehet. Ha egy esemény párhuzamosan történik egy másikkal egy másik helyen, ahol a másik nagyon fontos szereplőd ténykedik, átugorhatsz az ő fejébe is.
Például:
Fejezet 1:
"Már vagy 3 éve élek itt Londonban a párommal..." (nő)
Fejezet 2:
"Most költöztem Londonba, nincs egy hete. A nagynénémmel lakom. Ő állandóan azt hajtja, hogy legyen már végre egy lány, aki mellett leélhetném az életem..." (férfi)
Fejezet 3:
"A papával most ülünk a nagy repülőn és megyünk Angolországba. Azt mondta, hogy szuper jó lesz, mert megyünk az angol nagyihoz, aki szuper finom sütiket süt. Aztán valami Táver Bridzshez buszozunk" (gyerek)
#6 Igazad lehet, regényben (50-100 oldal fölött) én sem ajánlanám. Viszont a kérdésből nem derül ki, hogy pár fejezetes novellára gondolt, vagy egy eseményt akar elmesélni több szemszögből, és minden novellának ugyanaz a vége: pl. meghal XY. Csak ezt máshogy írja le egy férfi, egy nő, egy öregember, egy gyerek, egy hivatalnok, stb. És az összes novellában más az elbeszélő, mert máshogy látták.
De mindegy, valószínűleg a kérdező lineáris szerkezetű regényre gondolt.
Én sem vagyok tapasztalt író, csak nagyon lelkes olvasó, azonban egy dolgot még hozzátennék az előttem szólókhoz. E/1-ben sokkal jobban oda kell figyelni az illető lelkivilágának ábrázolására, hiszen gyakorlatilag azt írja le az író, hogy mit gondol a szereplő, a látványra, amit lát, milyen elmebeli reakciói vannak, amit több odafigyelést igényel a szerzőtől. Ugyanakkor ezáltal a szereplő sokkal emberibbnek, valóságosabbnak tűnik, ha ezt megfelelően oldja meg az író.
Ajánlanám ilyen E/1-es regényekből Dosztojevszkij - Bűn és Bűnhődés könyvet, zseniális a maga nemében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!