Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Abszolult hallása van?

Abszolult hallása van?

Figyelt kérdés

Mi a helyzet vele? Mit mondanának?

Adott egy fiatal még nem nagykorú személy. Általános iskolai műveltsége" van a zene, a hangjegyek területén. Nem mutat érdeklődést,jegyei közepes szintűek ének óra alatt. Átlagosan megfigyelhető zongora előtti zavar a koncentrálás, a kottára figyel ,láthatóan nem érti.

A fordulat akkor következik be amikor egyedül marad a zongorával kotta nélkül. Kizárólagosan zongorára orientált a figyelme. Meghallgatott zeneművek (Beethoven Moonlight sonáta) első hallásra tökéletesen visszaadott. Hibákat vél felfedezni ebben is' ezért általa jónak vélt módon is előtudja adni. Munkája figyelemreméltó. Mindazonáltal nem tudatos.(Ezért?) Nem tartja értékesnek tudását" hallását".Elvesztegetett tehetségnek tartom, nincs kiinduló pont, nem motivált.Szülei nem bizatják. Hozzáértők, esetleg szülők, milyen járható utat látnak?

#zene #zongora #zeneszerzés #abszolult hallás
2014. dec. 16. 10:08
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a kulcsmondat a "nem mutat érdeklődést". A tehetség önmagában nem sokat ér, csak egy alap amire vagy elkezd építeni az illető, vagy nem. Nézd meg a Virtuózokat: tehetség, munkabírás, vasakarat, elszántság. Ha ezekből egy is hiányzik, akkor nem sok remény van a "nagy felemelkedésre". Ez a műsor viszont akár motiváció is lehet a számára. De ha nem érdekli az előadóművészet, a színpad, akkor nem hiszem hogy ebbe az irányba bármivel is motiválni lehetne. Ez esetben elképzelhető, hogy egy jó képességű autodidakta otthoni hobbizenész lesz belőle, sem több sem kevesebb.
2014. dec. 16. 10:48
 2/8 A kérdező kommentje:

A virtuózok" mögött háttér van, nem csak munkabírás és egyebek. Ez a gyermek nem kap támogatást és legyünk őszinték, kicsi országunk nem engedhetné meg magának ilyen tehetségek elhanyagolását. Nem egyszerűen eljátszik valamit, hanem komoly darabokat játszi könnyedséggel.Sajnos én is tudom hogy nincs birtokomban többet tenni,ugyanakkor évek hosszú tapasztalata arra késztet hogy ne engedjem elsétálni.

Köszönöm a választ, némileg magam is így vélekedem.

2014. dec. 17. 06:28
 3/8 anonim ***** válasza:
Mozartból Mozart lesz a semmiből meg semmi.
2014. dec. 17. 20:49
 4/8 A kérdező kommentje:
Nem egèszen ilyen egyszerü e kèrdès.
2014. dec. 18. 18:49
 5/8 anonim válasza:

Hát először is azt kérdeznénk, hogy a kedves kérdező menyire hall nagyot???

No mert hát, akár ki akár mit hall, azt azért senki se magyarázza már el nekem, hogy semmiféle zongoratanulás nélkül majd odaül a hangszerhez és visszajátsza..

Már csak azért sem, mert nincs meg hozzá a kellő technikája, max egy népdalnak lepögyögi a dallamhangjait, de ennyi. Nem hogy Beethoven Moonlight sonátát két kézzel ciszmollba. Mert igaz, hogy ez nem tartozik a legvirtouzabb művek közé, de ehhez is kell is kellenek előtanúlmányok, és nem is kevés, mondjuk Cserny újjgyakorlatai, skálázás, de billentés technika, és egyébb többi összetevő...

2014. dec. 22. 01:08
 6/8 anonim ***** válasza:

Bár az nem derült ki a kérdésből, hogy vannak-e előtanulmányai zongora terén, én úgy értelmeztem hogy igen. Ez lehet akár autodidakta módon megszerzett tudás is, bár ezt kétlem, mivel nincs érdeklődése a téma iránt.

Ami a tehetséget illeti, nagy valószínűséggel Mozartból sem lett volna semmi, ha nem olyan körülmények közé születik ahova született..

Ja és könyörgöm, a "Moonlight sonata" legyen már "Holdfény szonáta".. :)

2014. dec. 22. 09:31
 7/8 A kérdező kommentje:
Nagyon nem érékelhető ez a fajta szemléletmód.
2014. dec. 22. 13:49
 8/8 A kérdező kommentje:

Ugyanis valóban egy tehetséges és zseniális fiatalról beszélünk. Időközben ösztöndíjjas támogatást sikerült egy testvériskolától megbeszélnünk számára.

Alapfokú zenei ismerete van, és tisztelt kollega (amennyiben az)feltételezhetően önnek nagyobb tekintélyt parancsoló véleménye az én hallásomat megkérdőjelezni, semmilyen okból nem lehet hivatott,hiszen nem személyes az ismerettségünk, és munkáimról sincs elképzelése.

Elismerem hogy ritkán van kiváltságunk ilyen gyöngyszemekre bukkanni.

Tisztelettel megköszönöm a véleményeket.

2014. dec. 22. 14:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!