Hogyan kell elkezdeni egy regényt?
Olyat csinálj, amihez értesz!
Gondolom, te sem örülnél, ha a kőművesed megkérdezné, hogy hogyan kell elkezdeni a házad építést.
Többnyire az elején. De ha úgy nem megy, akkor akárhol és majd később megírod az elejét.
Bár nem egészen értem a kérdést. :)
Ha elkezdenéd elmondani a történetet valakinek, hogy kezdenéd?
Pl. így: "Van egy fiú/lány, úgy hívják, hogy XY, aki ez és ez, ilyen-olyan képességekkel bír, ezt és azt szereti, stb."
Na, a regényt is ezzel az XY-nal kezdd. Bemutatod a környezetet, ahol él, felvezeted a regényt mondjuk egy szép tájleírással, aztán elérkezel XY-hoz, aki egyszercsak belép a történetbe. És bemutatod őt. De nem úgy, hogy rögtön leírod a személyiségét, mert az olyan, mintha egy excel táblázatot dobnál az olvasó elé, élő-mozgó karakter helyett. Én úgy szoktam, hogy fejben "babázok", magyarul fogom a szereplőket és különböző szituációkba ültetem, leírom egy napját, és mindig valami érdekeset rakok bele, valami csattanót, hogy ne unja el magát a befogadó.
És így szépen elérkezel a problémához, ahhoz a ponthoz, amit a regény során meg kell oldani.
Toll + papír vagy gépeled. Kitalálsz egy történetet, lehet az klisé is, de próbálj meg valami újat kihozni belőle. Nem kell túl sok szereplő, elég annyi amennyit meg tudsz szólaltatni. Nem legyen benne pl: sok pincér egy-egy mondattal. Valamelyik esetleg több szereplő jellemébe tegyél bele magadból is egy kicsit pl: hobbi, külső. Én személy szerint a legtöbb főszereplőt szőke hajúnak és kék szeműnek írom le. Így olyanok akárcsak én.
Remélem segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!