Ki az aki úgy gondolja, hogy van értelme egy olyan világban olvasni (szépirodalmat) amely nem ilyen irányba halad?
Sznobnak minősítesz valakit csupán azért mert könyveket vesz? Nagyon konzervatív vagyok e tekintetben mivel soha nem adja vissza egy tablet ugyanazt az élményt mint egy könyv lapozgatása sőt van aki még közben szagolgatni is szokta. Hol éri el ugyanazt a hatást egy tablet, ráadásul rontja a szemet. Ez nem más mint modernkedés. Telefont is jó ideig nem voltam hajlandó venni és büszke voltam magamra ezért. Most hogy van sem érzem azt, hogy ne tudnék nélküle létezni. Nem játszom rajta, még zenét sem hallgatok és egyáltalán emberi ésszel fel nem tudom fogni hogy tud egy ember ennyit ezzel foglalkozni vagy telefonon is facebookozni.
Rontom tovább magamról a képet vagyok olyan idióta, hogy lemezeket vegyek mivel a fizikai formátum fontos számomra.
Nekem is kicsit sznobnak hangzol, ne haragudj. Úgy tűnik, mintha valami kitűntetést várnál, mert te oooolyan nagyon különleges vagy, mert szépirodalmat olvasol, fizikai formátumban.
Az esztelen technofóbia pont olyan nevetséges, mint a technofília. Most nyilván el fogod mondani, hogy aki digitálisan olvas, az nem ér semmit, ráadásul öl, butít és nyomorba dönt. Nem tudom, hogy csak idős vagy, vagy egy külöleges kacsatojás, aki még büszke is rá.
(Mondom ezt úgy, hogy én minkét formátumot olvasom.)
Leginkább a költészet vonz: József Attila, Pilinszky János, Ady Endre szavai a régmúltból átkiabálnak a mai korba bebocsáttatást nyerve ne zárjuk rá hát ajtónkat a múltra. Ideért valami új és leterítette ugyan a kultúrát de nem szomjazunk-e valami értékesre? Az én válaszom igen.
Ki a legkedvesebb íróm? Többen is vannak. Magyarok közül kiemelném Esterházy Péter és Szabód Magda munkásságát.
Mély vonzalmat érzek az amerikai kultúra iránt. Walt Whitman kötetének forgatása közben nemcsak a lapok hanem egész Amerika kitárul előtted.
John Osborne, amerikai családdrámák és még lehetne sorolni nagy hatással voltak rám. Abszurd irodalom szintén.
Nem várok semmilyen kitüntetés. Sőt. Még többnek sem érzem magam ezáltal. Még egyszer hangsúlyozni szeretném, hogy nem tudja ugyanazt a hatást kelteni számomra. Ráadásul a tabletek szemrongálók. Az való igaz, hogy amikor kezdenek mindent gépek irányítani az már egy el9dgenedett világ számomra. "Tegnap az élet célja egy volt csupán a szép. Máma legázol minket s romokba dönt a gép. Hisz miatta sablon az életünk. Miatta szépen nem élhetünk. Szebb holnapot nem is remélhetünk."
Ezzel nagyon sokat nem értenek majd egyet, mégis én ezt vallom. Továbbra sem hiszem, hogy ezért több, jobb lennék.
Igen, a fél-technofil vagyok aki az elektronikus könyves kommenttel belevágta a kalap kakát a ventillátorba.
Elismerem, VERSet olvasni tényleg papíron jó, mert hát eredeti tördelés, font stb. Nyilván, a szarvasgombás-kaviáros pisztrángfilét nem a tecsó leértékelt pultjáról kell venni, ez egyértelmű. Ami úgymond különlegesség, annak meg kell adni a módját. Erre mondom azt, hogy hajrá, vedd meg szaglászd, gyűjtsed. Ez abszolúte nem új jelenség.
De!
Attól még ott lehet az esszé, a novella, regény, a pamflet a zsebedben. Sőt, e-pergamenen azúristenit is neki.
És haló, ahogy a hagyományos értelemben sem, úgy a szellemi táplálékban sem csak a michelincsillagos luxuskaja és a vifonleves létezik mint választási lehetőség, ott van még egy csomó más is. Lehet nagyanyád szilvásgombóca nem állná meg a helyét egy szaktekintély előtt, sőt, a muter -minő amatőrizmus- vért-verítéket ontás helyett modern robotgéppel köpülte neked túrót hozzá. Hát blaszfémia.
Jelentem van kindle-m, semmiben nem érzek különbséget az e-papír és a valóságos lap között...csak annyiban, hogy most a jegyzeteimet, a kötelezőket, a három regényt amit szimultán olvasok és a bébicsőszölt kölkök mesekönyveit is magamnál tudom tartani anélkül hogy leszakadna a vállam.
De egyébként nincs saját fénye, egy-két hétig nem merül le, nem villódzik, és egy kézzel is lapozható.
A szipákolósoknak is megvan a megoldás, kéretik a ragasztózáshoz hasonló mozdulatokkal ebook olvasás közben inhalálódni vele és közben gyilkos pillantásokat küldeni az értetlen marinénik irányába. Sorry not sorry.
Szóval lényeg a lényeg, igenis a réginek és az újnak is megvan a helye egymás mellett, és az intelligens olvasó nem zárkózik el kategórikusan egyiktől sem, hanem igyekszik mindkettő előnyeit kihasználni.
(ne önostorozd magad, kérdező, beszélgessünk csak lazán)
Paul Virilio francia kortárs filozófus sok helyen beszél arról a technika kétélű dolog. "A technika lerohant minket, és mi gyengék és gyávák vagyunk, hogy ellenálljunk"
Nézd egy szép vers, búcsúzóul (jó éjszakát)
*
R.M.Rilke / Nemes Nagy Á.
Mit teszel, Isten, ha nem élek?
Korsód vagyok (ha majd cserép lett? )
Kortyod vagyok (ha fogyni érzed? )
Munkád vagyok és öltözéked,
értelmed vélem elhagyott.
Nincs házad nélkülem, hogy ott
jó szók köszöntsenek, szelídek.
Fáradt lábadról elveszíted
bársonysarud, ki én vagyok.
Nem hordhatsz nagykabátodul.
Nézésed, melytől áthatódom
meleg orcámmal párna-módon,
majd jön, keresgél völgyön-ormon –
és naplementekor halódón
idegen kő ölébe hull.
Mit teszel, Istenem? Aggódom.
* * * * * * * * *
Mikor múlik el a gyerekkor? S mikor az ifjúság? S az élet? Észre se venni.
Kétszer leshettem csak meg a pillanatot, mikor a szirom elhagyja helyét s a földre perdül.
S tulipán volt mind a két virág és mind a kettő fehér.
S halott-e már a perdülő szirom,
ha hullni kezd?
vagy akkor hal meg, hogyha földet ér?
( Radnóti Miklós / Ikrek hava )
"Sok ember azon a véleményen van, hogy ma a politika és gazdaság, a bankok irányítják a világot azaz a való életben nem a könyvek által jutunk majd előre."
Én az ilyesmit azért nem értettem soha, mert ez olyan, mintha csak a munkának élnénk. Minek megyünk állatkertbe? Minek nézünk filmet? Az előrevitt, hogy kiírtad ezt a kérdést? Egyáltalán nem csak olyan dolgokat csinálunk, amivel a világ előremegy, vagy ami minket előrevisz. Szoktunk vattacukrot enni, és állnia naplementében 10 percet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!