Leírná valaki a könyvkiadás menetét részletesen? Segítene nekem valaki ebben?
Ilyesmi dolgok nem tiszták:
- Ha készen van a kézirat, nekem kell keresnem valakit, aki kijavítja, szerkeszti vagy ez a kiadó feladata?
- Borítóval kapcsolatban ugyanez a kérdésem.
- Ha nincs pénzem magánkiadásra, van esélyem rendes kiadóknál?
- Elküldjem az egész kéziratot, vagy csak a szinopszist, aztán várjam, hogy kérik-e?
Bocsi, ha hülyék a kérdések, de egyáltalán nem vagyok jártas a témában, de nagyon szeretném, ha kiadnák a könyvem, mert van egy tervem, és ahhoz kéne.
Ó, akkor mindenért fizetnem kéne a kiadónak? :(
14-30 éves célközönség, kicsit napló jellegű, humoros regényféle kis társadalomkritikával füszerezve.
Jajj dejó, nagyon-nagyon köszönöm!
Szóval ha elküldöm a kéziratot egy kiadónak, és látnak benne potenciált, mitől függ, hogy mennyit és miért kell fizetnem? Ha nagyon tetszik nekik, ingyen szerkesztik, ha meg nem, akkor én fizetem? A másik gond a terjedelme, hogy szerintem túl rövid lett. 35.000 szó körül. Van olyan, hogy kicsi könyvet nem éri meg annyira kiadni? (Mert mintha a könyvmolynál valami ilyesmit olvastam volna)
Döntsd el, hogy mi a fontos neked: az, hogy a műved eljusson a közönséghez, vagy az, hogy mindenáron elmondhasd, hogy neked megjelent egy könyved. Ha az emberek szórakoztatása a célod, akkor az írásaidat az interneten kell publikálnod először. Ezzel szerezhetsz ismertséget, és ezáltal generálhatsz igényt az esetleges könyvedre. A kiadó le se fog téged szarni, ha nincs referenciád. Egy elismert, bejáratott blog, az már referencia, és az alapján prognosztizálható a kereskedelmi siker. De én úgy látom, hogy te is minden írópalánta nem élményt akarsz szolgáltatni, hanem az egész könyvkiadás egy egotrip számotokra. A könyvkiadás logikus következménye egy fejlődési folyamatnak. Nem ez az első lépcsőfok, hanem ez a jó munkád következménye lehet. De ahhoz jónak kell lenned. Meg kell méretned magad, amire a legjobb hely az internet. Az, hogy szerinted és az ismerőseid szerint jó vagy, nem jelent semmit. Csak az idegenek véleménye mérvadó. Lehet, hogy még a középszert sem éri el az irományod. De te rögtön fejest akarsz ugrani a mélyvízbe. De ez nem így működik. A könyv is csak egy termék, amire meg kell teremteni az igényt. Ha nincs igény, nem adák ki. Kell a promóció. Régen nehezebb dolgod let volna, de most már itt az internet. Ennél jobb hely nincs önmagad felépítésére.
Tehát a kérdés: az írás szeretet, vagy a becsvágy vezérel téged? A választ magadnak add meg.
Ez csupa olyan kérdés ami a kiadótól és a könyv milyenségétől függ. Látatlanban nehéz.
Küld el (ne az egészet) egy-két kiadónak és megtudod a választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!