Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mitől lesz valami műalkotás?

Mitől lesz valami műalkotás?

Figyelt kérdés

Szépirodalom és nem ponyva, műemlék és nem tákolmány, értékes festmény, szobor, stb. és nem giccs?

Attól, hogy ki készítette? De még a legnagyobb alkotóknak is lehetnek felmagasztalt, bár silányra sikerült munkái. Attól, hol értékesítik? Kinek, mennyi pénzből készül? Vagy melyik kor értékeli? Milyenek a művész kapcsolatai? Szórakozás vagy sznobizmus?

2014. márc. 22. 15:38
 1/7 anonim ***** válasza:
Jó,hogy feltetted ezt a kérdést,mert éppen ide jutottam egy kérdésem során:)
2014. márc. 22. 19:12
 2/7 A kérdező kommentje:
Akkor te se tudod a választ? :)
2014. márc. 22. 19:48
 3/7 anonim ***** válasza:
Attól hogy tudatos. A művész tudatosan csinálja azt amit csinál. Lehet hogy a csimpánz szebb pacékat,,fest" egy vászonra de nem tudatos.
2014. márc. 23. 00:23
 4/7 anonim ***** válasza:

Kedves Kerdezo!

A tudatossag nem szukseges es nem is elegseges valasz. Az ihletett allapot -leiras szerint- ki is zarja azt, amit hetkoznapi ertelmeben tudatossagnak nevezunk.

Udv R.

2014. márc. 23. 07:54
 5/7 anonim ***** válasza:

Szerintem, ha egy művész nem is alkot tudatosan,a szakmai gyakorlatok hatásai beépülnek abba,ahogyan alkot érzékenységén és beállítottságán túl.

A giccs témát többször próbáltam megfogalmazni. Szerintem az a giccses,ami túl idealisztikus,amin minden tökéletes és szép. Nincs kiemelve megfogva egy dolog,minden bele van rakva,ami csak belefér,hogy lehető legszebb legyen. Az viszont érdekes,mikor valaki erre rájátszik .

Egy jó művész szerintem érzi a határt és nem lépi át. Tudja,hogy megtehetné,de ez az,amikor a kevesebb több..

2014. márc. 23. 10:17
 6/7 A kérdező kommentje:

Tehát a Föld nevű bolygón csak az ember képes műalkotásokat létrehozni.

Valami tudatosság mindenképpen kell, ha más nem a technika.

Na és akkor a barokk az nem giccs?

És mi a helyzet a posztmodern dolgokkal? Amire egy majom is képes.

2014. márc. 23. 10:39
 7/7 anonim ***** válasza:

Manapság divatosak a tanyás képek kis gémeskúttal,mert az olyan romantikus.Az egész szép aranyló napsütésben,lehetőleg ősszel,mert akkor a levelek is aranysárgák. Na ez giccs,mert valószínű a festőnek semmi köze nincs a valódi tanyavilághoz, sose járt ott és nem érezte a trágyaszagot, nem látta a tákolt dolgokat, a szegénységet,ami pedig a magyar tanyákra jellemző. A magányt se látni a képeken..csak a szép napsütést meg az aranyos kicsi házikókat a gémeskúttal..

Menjen ki,most valaki egy tanyára.. hát nem ilyen..

Miért is giccs,mert valósnak akar mutatni egy nem valós dolgot,idealizálja az egészet.

A legtöbb giccs készítésénél a nagy tömegek igényét veszik alapul és a könnyű eladhatóságot tartják szem előtt.

A barokk korban készült dolgoknál ez nem volt igaz,ráadásul a barokk egy stílusirányzat volt,ami több területen megjelent. Ha azonban most valaki csinálna egy barokk stílusú tárgyat műanyagból,az már giccs volna.

2014. márc. 23. 13:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!