Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Ha írok egy regényt, azt nem...

Ha írok egy regényt, azt nem úgy kell lehivatkozni, mint a szakdogát, ugye?

Figyelt kérdés
Úgy értem, ha mondjuk bele szeretnék tenni egy képet a netről, (optikai csalódást) akkor azt le kell hivatkoznom? Vagy ha mondjuk mástól vettem át gondolatokat, vagy idézek is esetleg... Mert regények végén nyilván nincs semmiféle irodalomjegyzék, meg hivatkozás. Értem, hogy más műfaj, de ennyitől máris mentesül minden jogi cécó alól?
2014. márc. 7. 23:51
 1/5 anonim ***** válasza:
Semennyire nem mentesül semmilyen jogi cécó alól. A regényben azért nem találsz száz oldalas hivatkozási jegyzéket és felhasznált irodalmat, mert általában teljes egészében önálló mű. Ha bármilyen idézet van benne, akkor azt bizony ugyan úgy le kell "hivatkozni", egyébként plágium.
2014. márc. 8. 00:34
 2/5 anonim ***** válasza:
Semmit nem vehetsz át csak úgy. Jogvédett tartalom esetén meg kell szerezned a közléshez a jogtulajdonos engedélyét. Ezen felül meg kell jelölnöd a forrást is, akár szövegről van szó, akár bármiféle grafikai elemről.
2014. márc. 8. 01:07
 3/5 A kérdező kommentje:
Hű, ezt nem is gondoltam volna, köszönöm. És ha mondjuk én rajzolom google-be kikeresett optikai csalódást, akkor is le kell hivatkoznom, mert nem az én szellemi tulajdonom?
2014. márc. 8. 08:25
 4/5 anonim ***** válasza:
Ami nem a tiéd, arra engedély kell, bárhonnan is van az anyag.
2014. márc. 8. 10:49
 5/5 anonim ***** válasza:

Nos, én csak azt tudom ismételni, amit már írtam. Sok múlik azon, hogy a lemásolt dolog mennyire egyedi. Ha az ötlet az, hiába másolod. A te rajzod, de nem a te ötleted.

Nem lesz mindig mindenből per. Kiadói szakmában dolgozom, s magam is szoktam lenyúlni dolgokat. Többé-kevésbé ez minden országban jelen van, s nem is mindig csak a csóró kiadóknál. A nagy példányszámban megjelenő újságok, könyvek esetében jellemzően megveszik a jogokat.

Fotók esetében lehet képügynökségtől vásárolni. Léteznek Royalty Free képek. Ezek ára egységes. Másik tarifaféle meg függ a megjelenés módjától, darabszámától, méretétől.

Egy adott kép közlési joga megkapható mondjuk $10-os áron, de $500-ért is.

És voltak, lesznek olyan perek is, ahol az "elkövető" mit sem tudott róla, hogy baj lesz, tisztázta is magát, de hosszú út volt addig.

Fiktív példa: Pesten a Gellért-hegyet jellemzően a Duna felől, dél-nyugati irányban fotózzák általában. Na te is készítesz egy ilyent, s szerencsétlen véletleneknek köszönhetően kísértetiesen hasonlít egy fotóalbumban lévőhöz. Alig lehet különbséget tenni.

Annak szerzője perel, s ha tényleg nagy a hasonlóság, te kényszerűlhetsz védekezésre.

2014. márc. 8. 11:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!