Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Ti hogyan látjátok a könyvek...

Ti hogyan látjátok a könyvek jövőjét? (További hozzátoldások lent)

Figyelt kérdés
Kicsit olybá tűnik nekem, mintha 2014-ben a könyvek, irodalom iránti szeretet mintha már megszűnt volna létezni. Nem erre tart a világ, de hiszem, hogy vannak még erre érzékeny emberek. Arról nem is beszélek, hogy már lassan mindent le lehet tölteni könyvet is internetről. Akkor ez azt jelentené, hogy a nyomtatott könyveknek nincs jövője? Magyartanárok ti hogyan látjátok az irodalomtanítás jövőjét? (ha egyáltalán van)
2014. febr. 27. 12:06
 1/8 anonim ***** válasza:
Én pont azt látom, hogy jött egy új olvasáshullám, igaz, nem szépirodalmi művekkel, de attól még olvasnak. A nyomtatott könyv meg nem fog megszűnni, mert rengeteg ember van, akinek az élmény nem ugyanaz, ha számítógépen vagy e-book olvasón olvassa, mintha papír alapú könyvön. A magam részéről teljesen így vagyok vele, ráadásul nincs arra egyszerre annyi pénzem, hogy vegyek egy e-könyv olvasót, laptopon olvasni meg egy kínszenvedés, hogy nem lehet lapozni :P.
2014. febr. 27. 12:17
 2/8 anonim ***** válasza:

Nem vagyok magyar tanár, de abban biztos vagyok, hogy van jövője a könyveknek. Egy jó ideig még biztos nem fog kihalni, ugyan kevesebb időt fordít rá mindenki, de gyerekek is szeretnek elmerülni bennük, amellett, hogy az interneten is lógnak elég sokat.

Én meg mint felnőtt, szeretem a könyveket, bármit szívesen elolvasok, na jó nem mindent, azért van amire nem érdemes időt pazarolni, de sok millió jó könyv van. Azonban amivel én hozzájárulok a könyvek jövőjének rombolásához, az az, hogy NEM VÁSÁROLOK KÖNYVEKET. Mert nincs annyi pénzem. Mert nincs munkám. Ha van munkám, az se biztos. És akkor is lakásra gyűjtök, hogy akár a könyveket is tudjam majd hova tenni... :) Akkor nem is én járulok hozzá a könyv jövőjének rombolásához, hanem aki azért felelős, hogy nem lehet biztos munkahelyem, emberi fizetésem...

És ha majd gyerekem lesz, örülök, ha ruhát és ennyit tudok venni neki, nem biztos, hogy majd jut új könyvre. Marad az őseinktől örökölt könyvespolc. Anyám még tudott könyveket vásárolni fiatal korában...És gyereket vállalni huszonévesen...

2014. febr. 27. 12:22
 3/8 A kérdező kommentje:

Kedves Utolsó válaszoló!

Teljesen jogos, amit írsz. Elnézést kérek, ha provokatívnak tűnt a kérdés. Nem annak szántam. Nem csupán erről írok, hanem arról is, hogy eleve nincs meg már igazán az érdeklődés aziránt, ami előbbre vinne.

Beírásod után csak sírni tudok ezért az országért, hogy ilyen nagy problémák vannak. Bocsánat, ha néhányan úgy éreztétek, hogy a kérdésem bántó valakire nézve. Remélem azért ezek a dolgok is hamarosan megoldódnak.

2014. febr. 27. 12:36
 4/8 anonim ***** válasza:
Csatlakozok az első válaszolóhoz, nekem is sokkal nagyobb élményt jelent, ha a kezemben van a könyv, főleg ha az ENYÉM. Interneten utálok olvasni, könyvtárba nem járok, inkább ha érdekel valami gyűjtök pénzt és megveszem. Olyan 3 havonta bírok venni kettő könyvet, mert amúgy tényleg drágák. (néhány könyv még így is olcsóbb könyvesboltban, mint ugyanaz használtan egy antikváriumban, el sem hittem volna, ha nem a saját szememmel látom.) Amúgy a 9 éves húgom is elég sűrűn szokott venni könyveket a saját kis megtakarított pénzéből, nyilván nem Tolsztojt és Dosztojevszkijt olvas, de legalább olvas, és ezt sikernek könyvelem el. 17/L
2014. febr. 27. 18:49
 5/8 A kérdező kommentje:

Örülök a válaszoknak. Én sem szeretek könyveket olvasni az interneten. Egyáltalán nem tudja ugyanazt az élményt nyújtani. Remélem, hogy könyvek mindig is lesznek. Nem mellesleg cd-ket és dvd-ket is szoktam venni, holott a zeneipar már halott.

Fő problémának azt látom, hogy az ismeretségi körömben lévő emberek egyáltalán nem olvasnak semmit. A diákok szerint a világ nem olyan irányba megy, amikor ez fontos lesz. Át vannak már itatva a médiából kiömlő szeméttel és látják a világot körülöttük, de nem tudnak semmit értelmezni.

2014. febr. 27. 21:37
 6/8 anonim ***** válasza:

szerintem jók a megérzéseid. a versről már szinte kijelenthetjük, hogy halott. és szerintem az irodalom is erre tart. ez nem azt fogja jelenteni, hogy nem írnak és olvasnak már könyveket, de ennek a hatása nulla lesz a világ folyására. olyan lesz, mint ma barokk zenét írni vagy hallgatni. a könyv egy lassú dolog és a világ egyre gyorsul. talán majd ha feltalálnak valami agy interface-t a jövőben, amivel gyorsabban tudunk szöveget feldolgozni, akkor újra előveszik majd őket.

amúgy szerintem az is megtévesztő, hogy könyvről beszélünk. mert szépirodalmat olvasni, vagy valami akció jellegűt is egészen más dolog. ugyanúgy mint megnézni egy lassú filmet, ami munkát követel a nézőtől, vagy egy képregény adaptációt. itt is látszik, hogy részben a sebességek számítanak, hogy milyen gyorsan dolgozható fel valami. ami fárasztó is időt igényel arra már nincs idő. percekre képes koncentrálódni a figyelmünk.

2014. febr. 27. 23:21
 7/8 anonim ***** válasza:
ja és a nyomtatott könyv: az aztán tényleg egy dísztárgy lesz. ha belegondolsz rengeteg előnye van az elektronikusnak: tudsz benne keresni(amúgy iszonyat idő megtalálni egy szöveghelyet), jobb egy filmbe is jegyzetelni szerintem és szöveget kiemelni. valamit ha kiszámolod mennyibe kerül egy könyvespolc és ebbe belekalkulálod annak helynek a négyzetméter arányos árat ahol áll, akkor elég komoly összeget fogsz kapni. és akkor a könyvek árától el is tekintettünk.
2014. febr. 27. 23:26
 8/8 anonim ***** válasza:

Jaj Kérdező, nem bántó és nem provokatív a kérdés. Csak leírtam, hogy itt nem pusztán az internet térhódításáról van szó, vagy arról, hogy kiszerettek az emberek a könyvekből... (2-es vagyok amúgy.)

Egyébként pont a Pinceszínház oldalán olvastam, hogy lehet náluk vásárolni "+1 jegyet", amit nem a vásárló használ fel, hanem valaki idegen, aki nem tudja éppen megfizetni magának, pl munkanélküli... Le is írták, hogy azért indították el ezt (a kávézók, teázók mintájára...), mert tudják, hogy anyagi nehézségek esetén az emberek többségénél a kultúra az, ami első körben kiesik, ha az a kérdés, hogy mire költsük azt a kis pénzt, ami még van... Enni kell, téli cipő kell, na de ha nem megyünk színházba, nem veszünk könyvet, ebbe viszont nem halunk bele.

És ez valóban így van nálam is. Szívesen járnék hetente színházba és vennék havonta új könyveket, ha megtehetném... Nálam a könyv a színháznál is előbb "kiesik", mert egy könyv később is beszerezhető, vagy kikölcsönözhető. De ha egy színdarab adott színészekkel nagyon érdekel, annak van egy időkorlátja, hogy meddig látható...

És bocs az offért, gondolom inkább az érdekel téged, hogy a mai és a jövőbeni gyerekekből teljesen kiveszik-e a könyv szeretete...

De akárhogy is, az anyagi oldal is egy lényeges ok... Továbbá az is, hogy nem látják a jó példát a szülőktől. mert ha a szülő olvasna is szívesen, de hullafáradt a munkahelyétől, még otthon is dolgozik.

Hát még leginkább a magyar tanárok által működhetne ez, ha nem csak leadnák az anyagot, hanem aktivizálnák a gyerekeket, hogy legyen kedvük olvasni. Pl. ha különböző feladatokat adnának, amelyeket könyvtárban, vagy könyvtári könyvekből lehet megoldani, és rászoktatnák a gyerekeket a könyvtárazásra, akkor a pénz sem jelenthet gondot...

+Még valami: Én le nem ülnék számítógép (vagy egyéb kütyü) elé könyvet olvasni. Kiábrándító a lapozás hiánya is, és fárasztó a szemnek néhány oldal után a folyamatos olvasás gépen. Max. csak olyan néhány tíz oldalas írásokat olvasok el időnként, ami sürgősen kell, vagy nem/nehezen beszerezhetőek.

2014. febr. 28. 09:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!