Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Vámpíros regények - lejárt téma?

Vámpíros regények - lejárt téma?

Figyelt kérdés

Szeretek írni, és kifejezetten érdekesnek találom a vámpírokat, a tulajdonságaik elég nagy szabadságot adnak karakteralkotás terén, nagyon összetett jellemeket lehet "megszülni", de nem nagyon merem beletenni őket az írásaimba, mert azonnal negatív kritikát kapok azoktól, akiknek megmutatom. Nem magát a történetet kritizálják, nem a megvalósítást, hanem csak azt a tényt, hogy van benne vámpír. Ennek gondolom az az oka, hogy a könyvpiacon egymást szorítják le a polcról a vámpíros tiniregények, Alkonyat és társai, amik szerintem nem igazán használják ki a téma nyújtotta lehetőségeket. Én is elolvastam egy csomót, egyik sem tetszett igazán. (Nem fogok fikázni, nem is értek egyet azokkal, akik élből leszarozzák például az említett Alkonyatot, mert hiába nem egy remekmű, messze nem olyan rossz, mint sokan hangoztatják, csak divat lett leszólni, attól igényesnek tűnik az ember. Ez igaz az összes hasonló könyvre is). De mindig, amikor ilyen könyvet olvasok, magamban szinte üvöltök, hogy az író(nő) miért hagyja ki azokat a dolgokat, amik tényleg izgalmassá tehetik a történetet. Most nagyjából összeállt a fejemben egy vámpír szereplőkkel teli történet, de nem nagyon tudom, hogy érdemes-e nekiállni. (Az "elsősorban magadnak írj, addig nem vagy igazi író" válaszoktól kíméljetek, nem vagyok rá kíváncsi. Tény, hogy nem vagyok igazi író, és ha van egy történetem, amit el akarok mesélni, azt másoknak akarom elmesélni, nem magamnak. Aki magának ír könyvet, az feleslegesen írja le, tarthatná a fejében is.)

Szóval a kérdés:

Szerintetek érdemes még manapság vámpírokról szóló könyvet írni? Fogja érdekelni az embereket, hogy kicsit más perspektívából írok róluk, mint a többi (általam olvasott) tiniregény, vagy csak azok olvasnák, akik amúgy is rá vannak kattanva a témára, és tök mindegy nekik, hogy ugyanazt a sztorit olvassák-e századszor, vagy egy kicsit mást, a többiek pedig élből rámondanák, hogy gagyi, sablon szennyirodalom?

16/L

2014. febr. 5. 23:42
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

Eddig halvány sejtelmem sem volt róla, hogy mi az a premissza, úgyhogy szókincsbővítésért ment a pacsi :)

Lényegében még csak részleteket írtam meg belőle, nem feltétlenül időrendi sorrendben. Mint a legtöbb írásom esetében, most is a karakterekből indultam ki, kidolgoztam részletesen hat karaktert, (nekik végiggondoltam az egész múltjukat, próbáltam minél változatosabbá tenni őket, hogy minél több minden befolyásolja a személyiségüket, kezdve attól, hogy milyen történelmi korban és helyen születtek, kikkel találkoztak, miket éltek, milyen ideológiákkal és kultúrákkal találkoztak, stb, tehát mindegyikükre ráment legalább egy napom. (talán több is) Egyébként közülük csak hármat írtam kifejezetten ehhez a sztorihoz, a többieket korábban elkészített alapból igazítottam ehhez a világhoz, illetve néhányuknak olyan elősztorit írtam, ami cselekményt ad a jelenlegi történetnek) valamint felszínesebben még egy egész csordát, akik körülveszik őket, és "összeeresztem őket" egy általános szituban, nevezetesen egy vámpíroknak fenntartott intézményben (Nem iskola, bár van olyan része is, inkább egy olyan hely, ami egyfajta központ a számukra, az újak itt kezdenek, megtanulják az alapokat, aztán mehetnek, amerre látnak, de később is visszajöhetnek, akár lakni is. Szóval közösségi ház vámpír módra), most pedig hátradőlök, figyelem, hogy mihez kezdenek egymással, és lejegyzetelem az érdekes dolgokat:) Közben az elősztorikból adódóan elkezdődik a fő konfliktus, ami az egyik fő karakter személyes harca valami olyasmiért, ami a többiekre is befolyással van, és ennek függvényében vannak akik mellette állnak, vannak, akik ellene, vannak, akiket hidegen hagyja, de sodródnak az eseményekkel - tehát minden szituációt a karakterek egymással való kapcsolata és egymás iránti gondolatai/érzései határoznak meg, és nem fordítva.

Ennek eddig a töredéke van leírva, nagyjából 6-7000 szó, de fejben lassan teljesen összeáll.

A kérdés az, hogy totál pazarlás-e időt fektetni a legépelésébe?

2014. febr. 6. 16:26
 12/19 anonim ***** válasza:

Írni sosem hülyeség, a kérdés, hogy lesz-e közönsége. El kell dönteni, kinek írsz. (Mindig egy embernek írj. Ez a karakteralkotásra is igaz. Ha leírsz egy embert, alkottál egy típust. Ha típust írsz, a karaktered üres lesz.) Tiniknek, felnőtteknek, nőknek, férfiaknak? Mind mást szeret.

Persze, ez sima iparosmunka, nem tekintem művészetnek. 15 éve írok, és annyit megtanultam, hogy nem szabad sem a kritikusokkal, sem az olvasókkal foglalkozni. Egy író írja azt, ami benne van, akik nem tudnak írni, majd besorolják. :)

Nagyon fiatal vagy még, de értelmesen fogalmazol, még ha szerelmes is vagy a regényedbe. Kevés mélységet látok benne, ahogy leírtad, mert csak külsőségekről beszéltél. Egyáltalán nem baj, más 40 évesen is itt tart.

Sokan javasolják, hogy novellákkal kell kezdeni, ez talán nem igaz, de én is azt mondom. Könnyebb átlátni, javítani, megérteni, miért nem jó. A regény óriási dolog, a komoly írók mindent feladtak érte. Nézd meg, hány drogos, alkesz, magányos van köztük. Nehéz szakma. :)

Ha érdekel, írj egy novellát, aztád rakd fel a karcolat.hu-ra. Lehet, sőt biztos, hogy fájni fog, amit ott kapsz érte, de enélkül nem fog menni. A jó kritikától még sírhatsz is, de sose felejtsd el, hogy "ha megharagszol a kritikusodra, akkor szinte biztos, hogy igaza volt."

Persze, csak ha gondolod, nem akarlak rábeszélni, tényleg kemény hely. Bőven ráérsz még.

Ha jól érzed magad tőle, írj! Ez a fontos, a siker meg vagy jön, vagy nem.

2014. febr. 6. 17:20
 13/19 A kérdező kommentje:

A fejlődést előrébb valónak tartom, mint a pátyolgatást. Merlinnek hála olyan családban növök fel, akik megmondják, ha nem jó, amit csinálok, csak például ilyen témákban nem tudok hozzájuk fordulni, mert leszögezték, hogy nem értenek hozzá, és nekik nem igazán fekszenek azok a témák, amikről írok. Szóval ezúttal nem otthon keresem a kritikát. :)

A karcolat.hu-t valószínűleg megpróbálom majd, bár első ránézésre ők sci-fi/fantasy témában várnak novellákat, az enyéim pedig főleg realisztikusak.

Azt írtad, hogy nem látsz benne mélységet. Bár én ezt nem szűrném le egy bekezdésnyi összefoglalóról, lényegében egyetértek.

(Egyébként ha eddig az jött le, hogy én most meg fogom váltani a világot, és megírom a világ legjobb regényét, akkor félrefogalmaztam. Én csak olvasom a vámpírregényeket, közben frusztrál, hogy egyiket sem tartom igazán jónak, és elkezdtem gondolkozni azon, hogy én mit javítanék rajtuk, mit csinálnék máshogy. Innen jött az ötlet. Persze, az álmom az, hogy ebből élhessek, regények vagy forgatókönyvek írásából, de nem akarom az egész életemet feltenni. Tudom, hogy akkor szinte minden mást fel kéne áldozni, és nem vagyok biztos benne, hogy a végén összejönne. Szóval imádom csinálni, de marad hobbi.)

Ha magába a "könyvbe" nem is, de a karaktereim 90%-ába valóban szerelmes vagyok. Ez miért baj? Ettől miért csökkenne az értékük? Szeretek úgy írni róluk (akár csak fejben), hogy én is zokogok, amikor ők, és néha random helyzetekben felröhögök a buszon.

Egyébként te írsz? Lehet olvasni valahol? :) Mit értesz az alatt, hogy sznob vagy ilyen téren? Miről, miket olvasol szívesen, miben látod meg azt a mélységet, amit keresel? Milyen olvasmányokat tudsz ajánlani, amik segíthetnek fejlődni?

2014. febr. 6. 20:54
 14/19 anonim ***** válasza:

Közel egy évif voltam ott szerkesztő, hidd el, mindent szívesen látnak, ami jó. De ha felületes, gyerekes, szétkapják, mint a sz.art, szóval rengetegen megharagszanak rájuk, aztán megy a hiszti a kommentekben. Törlés, tiltás, nem hülyéknek való hely. :) Csak akkor gyere, ha kész vagy elviselni a legrosszabbat is, amit el tudsz képzelni egy írásod kapcsán. 90% elhagyja az oldalt, én hetente 5-10 novellát töröltem, mert ki se kerülhettek. A helyesírás csak az első lépcső, amíg az nem megy, senkit se érdekel a történet. Szóval tényleg jó oldal.

Ott fent vannak az írásaim, a Lector magazinba is írok, de oda még csak filmkritikákat. Induló, netes újság, sok irodalmi témával és novellával, ha érdekel.

Mindenki szerelmes a maga írásába, ezért nem tudja helyesen megítélni. Ha nem fogadja el, hogy talán rossz, akor belőle lesz az önjelölt író, aminél szánandóbb alak kevés van a világon.

Mindent olvass, ami érdekel. Tolsztojt nagyon javaslom, bár a modern embernek kicsit lassú. Tele van emberi mélységgel, de lehet, hogy még kicsi vagy hozzá. Ez nem sértés, úgyis felnősz egyszer, ha akarod, ha nem. :) Klasszikusok sokat segíthetnek, de a legjobb, ha mindent megfigyelsz magad körül. Szüleid, barátaid, emberek az utcán, öregek történetei, ők maguk, miközben mesélnek, szóval mindent, ami mi vagyunk. Amíg nem ismered az embert, más lényeket sem tudsz hitelesen ábrázolni. Az ember megismerése meg elég lassú folyamat, egyes vélemények szerint ötven éves kor alatt kár belekezdeni egy regénybe. :)

A stílus mellékes. Még talán a történet is, de ez nagyon modern felfogás, egyelőre ne foglalkozz vele. A lényeg a mondanivaló. Az írás ugyanolyan művészet, mint a film, vagy a festészet. Reflektálni kell a világra, el kell mondani, amit gondolsz róla, és ehhez kell a világ, amiben játszódik. Ez az írás, minden más ipari tevékenység.

2014. febr. 7. 12:23
 15/19 anonim ***** válasza:

Emlékesztetsz a korodbeli önmagamra :) Én is imádtam karaktereket, sőt világokat teremteni...fejben az egész napomat ott töltöttem és tényleg szerelmes voltam a karaktereimbe... Mára sajnos megkopott a fantáziám :( Már csak valós dolgokról fantáziálok, amik tényleg megtörténhetnek velem... Kérlek, ne hagyd, hogy veled is ez történjen! Szorítok neked!

25/L

2014. febr. 7. 16:19
 16/19 A kérdező kommentje:

A Lector eddigi számait végigolvastam, és vannak benne kifejezetten jó tartalmak :) Magamtól valószínűleg sosem találtam volna rá, szóval köszönöm a tippet.

Nincs valami olyan, karcolat.hu-hoz tartozó/hasonló társaság, akik élőben is tartanak összejöveteleket, vagy valami olyan oldal, ami kifejezetten arra épül, hogy nem csak kritikát írnak, hanem segítenek abban, hogy hogyan legyenek jobbak az írások?

Kedves utolsó, jelenleg el sem tudom képzelni magam enélkül :) De kívánom, hogy valahogy te is találj vissza :)

2014. febr. 9. 18:04
 17/19 anonim ***** válasza:

Összejövetelekről nem tudok, de talán fészbúkon lehet találni valamit.

A kritika pont abban segít, hogy jobb legyél, csak el kell fogadni. :)

2014. febr. 10. 07:04
 18/19 A kérdező kommentje:
Na, ment is egy a Karcolatra :) Egész pozitív visszajelzések jöttek :)
2014. márc. 13. 22:08
 19/19 anonim ***** válasza:
Gratulálok, és kitartást kívánok! :)
2014. márc. 13. 22:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!