Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Vámpíros regények - lejárt téma?

Vámpíros regények - lejárt téma?

Figyelt kérdés

Szeretek írni, és kifejezetten érdekesnek találom a vámpírokat, a tulajdonságaik elég nagy szabadságot adnak karakteralkotás terén, nagyon összetett jellemeket lehet "megszülni", de nem nagyon merem beletenni őket az írásaimba, mert azonnal negatív kritikát kapok azoktól, akiknek megmutatom. Nem magát a történetet kritizálják, nem a megvalósítást, hanem csak azt a tényt, hogy van benne vámpír. Ennek gondolom az az oka, hogy a könyvpiacon egymást szorítják le a polcról a vámpíros tiniregények, Alkonyat és társai, amik szerintem nem igazán használják ki a téma nyújtotta lehetőségeket. Én is elolvastam egy csomót, egyik sem tetszett igazán. (Nem fogok fikázni, nem is értek egyet azokkal, akik élből leszarozzák például az említett Alkonyatot, mert hiába nem egy remekmű, messze nem olyan rossz, mint sokan hangoztatják, csak divat lett leszólni, attól igényesnek tűnik az ember. Ez igaz az összes hasonló könyvre is). De mindig, amikor ilyen könyvet olvasok, magamban szinte üvöltök, hogy az író(nő) miért hagyja ki azokat a dolgokat, amik tényleg izgalmassá tehetik a történetet. Most nagyjából összeállt a fejemben egy vámpír szereplőkkel teli történet, de nem nagyon tudom, hogy érdemes-e nekiállni. (Az "elsősorban magadnak írj, addig nem vagy igazi író" válaszoktól kíméljetek, nem vagyok rá kíváncsi. Tény, hogy nem vagyok igazi író, és ha van egy történetem, amit el akarok mesélni, azt másoknak akarom elmesélni, nem magamnak. Aki magának ír könyvet, az feleslegesen írja le, tarthatná a fejében is.)

Szóval a kérdés:

Szerintetek érdemes még manapság vámpírokról szóló könyvet írni? Fogja érdekelni az embereket, hogy kicsit más perspektívából írok róluk, mint a többi (általam olvasott) tiniregény, vagy csak azok olvasnák, akik amúgy is rá vannak kattanva a témára, és tök mindegy nekik, hogy ugyanazt a sztorit olvassák-e századszor, vagy egy kicsit mást, a többiek pedig élből rámondanák, hogy gagyi, sablon szennyirodalom?

16/L

2014. febr. 5. 23:42
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
71%

Kövesd az Aranymosást (könyvmolyképző pályázata) és figyel, hogy milyen kritikákat kapnak. Lehet, hogy csak nem célközönség, akiknek megmutattad, és lehet, hogy egyébként van rá igény. A társadalom fele gyűlöli, a másik fele szereti.

De amúgy tizenhat évesen ne foglalkozz azzal, hogy más embereknek mennyire tetszik - én kilenc éves koromban kezdtem el írni, tíz éves koromban fejeztem be az első regényem, húsz éves koromtól kezdve kizárólag írástechnikával foglalkoztam, és most, huszonhat évesen érzem azt, hogy érett lennék publikálásra. Írj magadnak, szórakozz vele sokat, játssz, és majd ha már két-három regényed lesz, akkor kezdj el írástechnikával is foglalkozni, járj el íróiskolába, stb.

2014. febr. 5. 23:55
 2/19 A kérdező kommentje:

Nem feltétlenül szeretném széles körben publikálni (bár, ha megírom, és van rá lehetőség, nem fogom azt mondani, hogy nem) és ahogy te is írtad, most inkább csak játszok, kísérletezek. De olyan témáról szeretnék konkrétan írni, ami másokat érdekelhet, elnyerheti a tetszésüket. Csak magamnak felesleges leírnom, ahogy már említettem korábban. Az én fejemben tökéletesen ott vannak ezek a történetek, nap mint nap "átélem őket", szóval az élménynek ez a része megvan.

Most ennek nekiálltam, még nagyon az elején vagyok, és egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy érdemes-e magamon kívül másoknak is elmesélni ezt a történetet. Ha úgy vélem (nyilván ezt a válaszok is befolyásolják, nem véletlenül kérdeztem meg), hogy nem érdemes komolyabb energiát fektetni belé, akkor elkezdek valami mást. Ötletből és karakterekből Merlinnek hála nincs hiány :)

2014. febr. 6. 00:05
 3/19 A kérdező kommentje:
De köszi a választ, megy a pacsi :)
2014. febr. 6. 00:06
 4/19 anonim ***** válasza:
Sajnos nem lejárt, hanem elrontott téma.... köszönd az alkonyatnak...
2014. febr. 6. 09:37
 5/19 A kérdező kommentje:
De ha egyetlen gyenge könyvsorozat képes volt elRONTani egy több ezer éves témát, akkor valami nagy gáz van az olvasói réteggel is, nem?
2014. febr. 6. 10:23
 6/19 anonim ***** válasza:
persze, ezt jól látod...a baj az, hogy ezzel a hülye elnyálasítással a tinédzsereket célozták meg, és ezek után a normális emberek már gáznak érzik foglalkozni vele, még a normális vámpírtémával is, ahol nem csillognak meg nyáladzanak :D
2014. febr. 6. 12:27
 7/19 anonim ***** válasza:

Az a baj, hogy a vámpírok üresek. Voltak már jók, gonoszok, ijesztők, viccesek, romantikusok, meghatók, kőszívűek és érzelmesek, csillogók, porrá válók, harcosok, fehérek, feketék, stb. Ha van új szempontod, ahogy még senki sem képzelte el őket, akkor lehet értelme, egyébként meg már eleve, ha vámpír szerepel egy új történetben, az messziről jelzi az ötlettelenséget.

Gondold át, hogy minek neked a vámpír. Lehet, hogy kitalálhatnál egy saját lényt, pl.

2014. febr. 6. 12:33
 8/19 A kérdező kommentje:
Nem különlegesek a vámpírjaim, pont olyanok, mint a legtöbb regényben, de nem erre igyekszem helyezni a hangsúlyt, hanem sokkal inkább a belső dolgokra, az egymáshoz illetve a normál emberekhez fűződő viszonyukra, arra, hogy hogyan változtatja a gondolkozásukat az emberi szemlélettel végtelen hosszú idő. Azok a regények, amiket olvastam, felületesen megemlítenek ilyesmi dolgokat, hogy "jajj hát persze, vérszomj az rossz" és társai, de a végén mindig arra lyukadnak ki, hogy a Mary Sue főhős(nő) tökéletesen megtanulja kezelni ezeket a dolgokat, aki mást gondol, az rosszgonosz és a jó úgyis le fogja győzni, a szerelmetes vámpírherceg évszázadokat vár a kiszemelt tejesen átlagos emberlányra, közben cölibátust és örök jóságot fogad... Meg úgy általában maguk a karakterek hihetetlenül sablonosak, üresek, nem tesz hozzá a tulajdonságaikhoz semmit a tény, hogy vámpírok. Ez pedig egy hatalmas kihagyott ziccer. (Szerintem)
2014. febr. 6. 13:59
 9/19 A kérdező kommentje:
Saját lényem is van, de ez a kérdés most nem rájuk vonatkozik, hanem kifejezetten a vámpírokra.
2014. febr. 6. 14:00
 10/19 anonim ***** válasza:

Mi a regény premisszája? A téma nem rossz (végtelen idő kontra pár évtized), de szerintem a vámpírok olyan szinten képviselik a komolytalanságot, hogy elrontanák a történetet.

Ha van kedved, mindenképp írd meg, közönsége biztos lesz. Ne belőlem indulj ki, én túl sznob vagyok az ilyen kommersz lényekhez. :)

2014. febr. 6. 14:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!