Mi a véleményetek a versemről? Illetve melyik szerintetek a legmegfelelőbb befejezése?
Írtam egy verset a vidámságról, és alkottam hozzá 3 féle befejezést. Érdekelne a véleményetek mindegyikkel kapcsolatban.
Vidámság
Előfordul néha, hogy
Életembe fény kerül,
Szívem, ha nem akar is,
Vidámságra kényszerül.
Ilyenkor a kedvem a
Boldogságtól kirobban,
Ilyen szintű jókedvet
Nem tarthatok titokban.
Szebbé válik a világ,
Minden, ami körülvesz,
Egy apró mozzanat is
Örömömben naggyá lesz.
Csodás érzés hatalma
Látszik minden léptemen,
Ezektől az óráktól
Szépül meg az életem.
Ez lett az, amelyiket én legjobbnak gondoltam, itt a másik kettő:
1.) Csodás érzés hatalma
Látszik minden léptemben,
Egész míg a bútól a
Jókedv újra szétrebben.
2.) Csodás érzés hatalma
Látszik minden léptemen,
Ennek az állapotnak
Minden percét élvezem.
Véleményeteket előre is köszönöm :)
Nekem az eredeti tetszik, a legelső. (Már ha csak ezek közül lehet választani. :D)
Valahogy az egész vers a rímek körül forog, érződik, hogy a rímek határozzák meg a szavait. :(
Hm, hát én pedig a szívemből írtam.
Nyilvánvaló tény, hogy a rímek miatt igazítani kell pár dolgon :D
"Szívem, ha nem akar is,
Vidámságra kényszerül."
Ezt pl. nem értem. A szíved nem akar vidám lenni, de muszáj neki? Ez így eléggé ki van csavarva. :)
iiigen, igazából direkt írtam így, és el is találtad hogy értettem :D
Mert sokszor szoktam szomorú lenni sajnos, de ilyenkor vidám leszek :D
Bocsi, most kekeckedős hangulatban vagyok. :)))
Szóval értem, hogy miért írtad így. De utána így folytatódik:
"Ilyenkor a kedvem a
Boldogságtól kirobban,"
Értem, hogy rossz a kedved, aztán jön valami jó dolog és akkor minden okés lesz, de ha itt kiemelnéd a kettő közötti átmenetet, a folyamatot, magát azt az érzést, amikor a gödörből valami kiránt a fényre, akkor ütősebb lenne a vers. Igazából így se rossz, nekem tetszik, csak valahogy nagyon leírós lett. Értem, amit mondani akarsz vele, csak nem érzem.
Nem tudom, ez így jobb-e, én is csak tapogatózom, de valami ilyesmire gondolok. Szóval hogy az olvasó valahogy élje is át, amit mondani akarsz:
Van, hogy szürke napok fázós óráiban,
Mikor sötét mélabú fedi el az egem,
Megtalál egy eltévedt aranyszín napsugár,
S a tavasz melegét hozza el nekem.
Ahogy a dermedt jégmező életre kel
A hajnali bronzvörös sugarak táncától,
Úgy kel életre bennem a tavasz
Csintalan tündérhadak harangjátékától.
stb.
(All rights reserved. :D)
Értem mit akarsz mondani, és szerintem amúgy tök jó lett, amit írtál :D
Átmenetet valóban nem érzékeltettem. Talán nem is tudtam volna, ez csak úgy jön :D
(A leíró részek meg nem az erősségem, inkább tárgyilagos vagyok. Tudom, hogy a költészetben szükség van rá általában.)
Meg amúgy én nem tudom más ember mit tud átérezni. Ha én megírok valamit, azt én mindig átérzem. Objektíven kéne szemlélni ahhoz, hogy ezt meg tudjam mondani, úgy, ahogy ezt te is tetted :)
Egy jó megoldás szokott lenni a metafora, hogy megszemélyesíted az érzéseket vagy akár az előtted lévő dolgokat. Pl. Tóth Árpád: AZ ÁRNYBÓL SZŐTT LÉLEK c. versében a szomorú lelkét egy árnyszerű áttetsző fátyolszövethez hasonlítja, amit maga köré tekerhet, hogy így tompítsa a világ zaját és fényeit. Tuképpen a saját mélabújába menekül. (Lassan olvasd, mert nem könnyű szöveg.)
A fák szelíd, nagy árnyát nézni este
Szeretem én aranyszín dombokon,
Áldott az árnyak test nélküli teste,
Titkos kelméjük lelkemmel rokon;
Hisz Isten tán fenyőfák gyenge gyanta
Lehű árnyából este szőtte meg,
S a furcsa mélabút ekként foganta,
Mely lágy redőin egyre ott remeg.
Áldott takács az Isten, s kincs a lélek,
Hányszor terítém csöndes fátyolát
Magam köré, és véle szépitélek,
Éles fényekkel bántó, vad világ!
Az emberek önző zsivaja édes,
Testvéri, bús zenévé fátylasult,
S forró, maró napokból mély, setétes,
Merengő tájjá csöndesült a múlt.
Stb., még folytatódik amúgy.
Mondjuk ehhez képest én csak gyengécske, botladozó hasonlatokat írtam. :D
A lényeg, hogy mikor érzel valamit, akkor próbáld azt leírni, amilyen kép eszedbe jut róla. Ezt a képet egybe lehet mosni az érzéssel, és egy kellemes kavalkád lehet belőle, mintha a képet az érzéseiddel festenéd ki. (Na, ez elég hülyén hangzott. :D) Csak vigyázni kell, nem szabad túlzásba sem vinni, mert akkor giccses lesz.
Csak így tovább, ne hagyd abba és olvass sok verset. :)
Ja, és amúgy igazad van, nehéz megítélni, hogy másra milyen hatással lesz egy vers, amit te írsz. Ezért szokták azt is csinálni, hogy félreteszik pár napra/hétre, aztán újra elolvassák.
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!