Kinek mi a véleménye Az ember tragédiájáról?
"Madách: Az ember tragédiája világnézeti válságból született. Madách, gyermekkorában magába szívott világnézetét megrendítették a legkülönbözőbb eszmeiségű olvasmányok, mint Hegel idealista filozófiája, Goethe Faust-ja..."
1966-os (48 éve volt...) irodalmi érettségi tételem első sorai, alaposan bemagoltam, eddig el is hadartam. Aztán rákérdeztek egyik-másik színre, ott meg megállt a tudományom, fogalmam sem volt az egészről.
Aztán persze elolvastam, már csak tiszteletből is (mert átengedtek a vizsgán), és ma már nagy alkotásnak tartom. Szerintem bizonyos dolgokhoz jó ha van az embernek élettapasztalata, információi.
Kicsit távolinak tűnik a kérdéshez képest, de kicsit hasonlónak látom napjainkban Erdély megítélését, hiszen a tagadó/elhallgató/tiltó politika miatt csak pár éve láthatunk bele igazából a lapokba, a történtek mögé.
Madách bőven volt ismeretek birtokában, s szerencsére "meg is énekelte" azokat. Nem tudom, van-e valami alapja, hogy nem is Ő a szerző, a végeredmény szempontjából azt hiszem jól járt az emberiség hogy "megíródott" a mű.
Persze nem ártana tanulnunk a leírtakból...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!