Alapvetően mi a baj Wass Alberttel?
Szerintem jókat ír, visszakalauzol a kevésbé urbanizálódott erdély, kárpátok, erdők mezők medvés, mohaillatú, kunyhós világába.
De sokan csóválták a fejüket amikor látták mit olvasok.
Ő maga is zsidó volt.
Pont a funtinelli boszorkányban olvastam, hogy a zsidók tették tönkre azokat a gyönyörű erdőket, hegyeket, székely világot.
Tehát ha most Wass Albertet olvasok, az a zsidók számára olyan mintha magát a Mein Kampfot olvasnám? (amúgy abban sincs szó a zsidókról. annyi van benne leírva, hogy "nemzetünk rabtartóit el kell pusztítani" + annyi, hogy a germán erős, nemes faj, semmi több.
Szerintem ki van forgatva az egész. Felháborító.
Én nagyon szeretem Wass Albertet, és ha a zsidók utálják azért, mert bármit is írt róluk, akkor az csak az én antiszemitizmusomat fogja csak erősíteni. (pedig eredetileg nem provokatív kérdést akartam írni, de emiatt a baromság miatt kitört belőlem az állat)
Ilyen aprócska bajok vannak vele:
A dolgozószobáját egészalakos Adolf Hitler portré díszítette.
A világháború végén katonatiszt volt. A náciktól két vaskeresztet is kapott, azt meg nem osztogatták akárkinek.
Míg az igazi hazafiak partizánként ügyködtek az ország megszállása ellen, addig Wass Albert partizánvadászként tevékenykedett.
A háború utolsó óráiban Wass annyira szimpatizált a nyilas hatalommal, hogy felesküdött Szálasira.
A bukást nem várta meg, nyugatra menekült.
Önéletrajzi regényéből ezen szégyenfoltok jó részét kihagyta.
A román népbíróság halálra ítélte háborús bűnökért és gyilkosságért. Távollétében az ítéletet nem hajthatták végre.
A vád (wikipedia)
"Azzal vádolták, hogy 1940-ben az Észak-Erdélybe bevonuló magyar csapatoknak parancsba adta egy ortodox pap családjának és néhány románnak, a helyi zsidó kereskedőnek és családjának, valamint az ortodox román pópának és annak magyar szolgálójának a kivégzését. A katonák letartóztattak mindenkit, akikre csak Wass Albert és apja rámutatott, majd szökési kísérletre hivatkozva az összes letartóztatottat legyilkolták (közel volt az újonnan meghúzott román-magyar határ Erdély két része között. Az áldozatok mindegyike (persze a gyerekeket, és a pópa szolgálóját kivéve) perben-haragban állt a Wass-családdal, így a vesztésre álló peres ügyek is egy csapásra megoldódtak."
Hát, igazából ez a dolog engem személy szerint hidegen hagy, mert Római Katólikus vagyok amit nyilván be kéne tiltani, mert maga az antiszemitizmus ugyebár. (tiltott zsidó szekta)
A másik meg, hogy még ha meg is hatna a dolog (Albert egyébként nem tudhatta, hogy mit műveltek a német nacionalisták a zsidókkal, de igazából MI SEM tudhatjuk még, mert egyre több olyan dolog lát napvilágot, hogy igazából fordított propaganda folyt a háború után) Lásd: Kertész Imre, a másik nagy Antiszemitánk.
Másik: A nacionalisták valamilyen szinten segítettek visszakapni a székelyeknek Erdélyt, ezért tisztelte őket Wass.
De még ha meg is hatna (nem fog) hogy mit csináltak a csúnyagonosz nácik a jóakaró kedves zsidókkal, akkor is azt mondom, hogy nem érdekel, mert Wass nagyon jókat írt, nem volt jó író, de jól festette le az általa, a tapasztalataiból átélt világot.
Szóval:
haters gonna hate
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!