Létezik az a fogalom hogy tehetség?
Szerintem a tehetség, a tehetséges szót olyan emberre használják, akinek kivételesen magas az intelligenciája, aki már gyerek korban kevés gyakorlással ott tart bármiben mint egy sok tíz évet az adott dologgal foglalkozó ember.
Tehát, szerintem van tehetség. Vannak tehetséges emberek.
Az emberiség 0,01%-a IQ-ban, ami kihat mindenre, teljesen mindegy, hogy matematikus vagy zenész lesz.
A tehetség szerintem nagyobb fogékonyságot és korlátot jelent egy bizonyos területen. Tehát az illető gyorsabban képes megtanulni az adott terület dolgait és magasabb szintre is jut.Egyrészt azért,mert hiába gyakorol azonos mértékben egy tehetségtelen és egy tehetséges, a tehetségtelen élete alatt képtelen olyan szintre eljutni,hiába fejlődik magához képest egy kicsit.
Másrészt vannak bizonyos korlátok is. Ez pedig azt jelenti,hogy már egyszerűen nem fejlődik tovább.
Pl lehet valaki matekból bizonyos alap műveletek könnyen megért,de egy fokon túl képtelen eljutni.
Szerintem tökre zavaros a kérdésed. A tehetség az nemcsak egy szó, hanem egy fogalom is. Az emberek csak olyan szavakat használnak amiknek jelentése van, amik mögött van valamilyen fogalom. (Kivéve a halandzsázást.) Ha nem létezne tehetség fogalom, akkor nem tudtad volna föltenni a kérdést, hanem valami más módon kellett volna körülírnod. (És erre azt a választ kaptad volna, hogy te a "tehetség" szót kerested!)
Kicsit ahhoz lehet hasonlítani mintha azt kérdezted volna: "Léteznek kérdések?"
Az még érdekesebb, hogy utána elkezded leírni hogy szerinted mit jelent a tehetség fogalom. Ezek szerint mégsem a létezésében kételkedsz? Akkor talán azt a kérdést akartad föltenni, hogy "miben áll a tehetség fogalma"?
Az én fogalmaim szerinti tehetség fogalom az "veleszületett képesség" vagy "veleszületett fogékonyság". Te azt kérdőjelezed meg, hogy az emberi képességek és fogékonyságok örököltek is lehetnek. Mert szerinted minden képességünk csak szerzett lehet. Nos, ezt a tévhitet könnyű eloszlatni. Vegyük például a hosszútáv futókat. A nagy részük afrikai fekete. Ez vajon azt jelenti, hogy az afrikai feketék szorgalmasabban és jobb edzéstechnikával edzenek a versenyekre? Aligha! :-) A valóság ebben az esetben kiszúrja a szemedet: ők nagyobb képességgel, vagy a lehetséges képesség nagyobb fokával születtek. De hogy nehogy rasszistának nevezzen valaki: olyan statisztika is készült ami szerint az azonos körülmények között felnőtt fehér és fekete emberek közül a fehéreknek kiemelkedően magasabb az intelligenciája. Más területeken nem ennyire szembetűnő a különbség, de elhiheted: nem mindenki egyforma, már születéskor sem. A születéskori fizikai felépítésen kívül talán az is számít hogy milyen az alaptermészeted, a temperamentumod stb. Egyek emberi tulajdonságok is örökölhetők (hányszorh halljuk: "épp olyan makacs mint az apja" stb.)
Minden arra mutat, hogy az általunk "tehetség" fogalommal leírt dolog létezik.
Én a kérdezővel értek egyet. Egyik válaszoló írta hogy akkor ő lehetne-e olimpikon. IGEN. Csak neki kell állnod és többet gyakorolni mint mindenki más...visszamenőleg is kiskorodra.
Szerintem minden jellegű tehetség egy előzetes tudásra vagy motiváció által kialakult fogékonyságra alapozódik. Mozart 6 éves korára nyilván nem gyakorolt többet mint mindenki más 1000 év alatt, de arányosan sokkal többet és jobban érdekelte őt. Ezért elért benne valamit.
Előző pedig ez nem így van,hiába vagy motivált,ha nincs meg a fizikai képességed az adott dologhoz.
Van aki eleve olyan adottságokkal rendelkezik,hogy ha ugyanannyit gyakorol,mint aki nem rendelkezik ilyenekkel,akkor bizony sokkal többre jut.
Vegyünk egy művészt,aki bipoláris személyiség és fest,akkor ő olyan érzelmi állapotokat él meg,amiket egy átlag ember lehet sose. Esetleg 4 színérzékelője van a szemében az átlag 3 hoz képest. Ezért fizikailag is máshogy látja a dolgokat. Ott van az a festő,aki mindent amit lát megjegyez. Na ,akkor most ők tehetségesek vagy sem? Létezik tehetség,inkább az a lényeg,hogy olyan,hogy valaki tehetséges énekes,festő stb.. nem csak egy adottságon múlik..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!