Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Hogy tetszik a novellám...

Hogy tetszik a novellám legeleje? Őszinte véleményeket várok.

Figyelt kérdés
Daniel herceg kikelt az ágyból. Nem aludt jól. Nagyon nem. Szemei karikásak voltak. A fiú hatalmas díszes ablakhoz lépett. Elhúzta a hímzett függönyt és felült az ablakpárkányra. Szemei elé tárult a királyság udvara. Szolgálók, gyermekek és leányok sétáltatták kutyáikat a füves sétányon, nagyobb fiúk lőttek nyíllal, urak lovagoltak. Az ifjú Daniel szeme az udvar közepén lévő, virágokból és tujákból álló labirintusra tévedt. Annak közepén hatalmas szökőkút állt. Körülötte gyerekek játszadoztak, bele-bele nyúlkáltak, egymást fröcskölték. Szüleik a szökőkút szélén ültek és mosolyogva beszélgettek. A fenyvesben fiúgyermekek fogócskáztak, bújócskáztak vagy a rosszabbak csúzlival lőtték a madarakat. A fiú felállt és felkapta előkelő köntösét.

2013. szept. 10. 20:03
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat, jöhetnek még!
2013. szept. 10. 22:02
 12/18 anonim ***** válasza:
49%

Nem rossz, de hiányolom a nyüzsgéshez a hosszú, sodró lendületű mondatokat, így túl pattogó, katonás lett az eleje.

Ezeken a kifejezéseken javítanék, csak példákat írok helyettük:

Nagyon nem. -> Csöppet sem.

nagyobb fiúk lőttek nyíllal -> Siheredek próbálgatták magukat az íjászatban

urak lovagoltak. -> A nemes urak kopogva lépdelő lovaikról figyelték a.... stb.

előkelő köntösét -> (nem is tudom, de ez így elég snassz)

:)

2013. szept. 11. 11:08
 13/18 anonim ***** válasza:

A folytatásnak csak az elejét udézem:

"Kilépett az udvarra és végigsétált az ösvényen, egészen a szökőkútig. Leült annak a szélére."

("annak a szélére", huh, brrrr...)

-> Kilépett az udvarra, végigsétált az ösvényen, míg el nem érte a szökőkutat, és leült a szélére.

"Ahogy a kisgyerekek észrevették, mind odarohantak hozzá. Hadarva meséltek az álmukról, játékaikról, testvéreikről."

-> ..mind odarohantak hozzá és hadarva meséltek..

Szóval legyen kicsit lendületesebb, ne ennyire katonás. :)

2013. szept. 11. 11:15
 14/18 anonim ***** válasza:
52%

Egy tanácsot adnék, amit Stephen King - Az írásról című könyvében olvastam:

Hagyd el a felesleges dolgokat!

Így értem:

Daniel herceg kikelt az ágyból. Nem aludt jól. Nagyon nem. Szemei karikásak voltak. A fiú az ablakhoz lépett. Elhúzta a függönyt és felült az ablakpárkányra. Szemei elé tárult a királyság udvara. Szolgálók, gyermekek és leányok sétáltatták kutyáikat a sétányon, nagyobb fiúk lőttek nyíllal, urak lovagoltak. Az ifjú Daniel szeme az udvar közepén lévő, virágokból és tujákból álló labirintusra tévedt. Annak közepén hatalmas szökőkút állt. Körülötte gyerekek játszadoztak, bele-bele nyúlkáltak, egymást fröcskölték. Szüleik a szökőkút szélén ültek és beszélgettek. A fenyvesben fiúgyermekek fogócskáztak, bújócskáztak vagy a rosszabbak csúzlival lőtték a madarakat. A fiú felállt és felkapta előkelő köntösét.

Egyébként tetszik:)

2013. szept. 11. 12:59
 15/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hasznos válaszokat!!!
2013. szept. 11. 13:03
 16/18 anonim ***** válasza:

A törléssel egyetértek. Először írd meg, ahogy gondolod, és a végén próbáld meg egészében látni az írást, érezni fogod, hogy mely részek kaptak túl nagy hagsúlyt egy másik rovására. Olyankor bizony bele kell törölni, hogy megmaradjon a dinamikája, egyensúlya. Hiába dolgoztál egy leíráson órákig, néha akkor is meg kell kurtítani. :)

Én is jártam így egy novellával. Egy hosszabb leírással kezdtem, és a végén jöttem rá, hogy túlzásba vittem, elvész benne a lényeg. Végül talán két mondat maradt meg belőle.

2013. szept. 11. 13:26
 17/18 anonim válasza:
0%
Az elejét úgy írtad mintha 1700 valamennyiben játszódott volna aztán jött a napszemüveg meg a zselézett hajú.. Az írásod semmi különös.. inkáb egy fogalmazás
2013. okt. 1. 22:49
 18/18 anonim ***** válasza:
49%
Mikor lesz folytatás? Legyen már benne a kapitány és a púpos kisfiú, és a kisfiú, akinek a fejéből nő ki a lába.
2013. okt. 2. 20:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!