Ez a kép milyen hangulatú, milyen érzéseket vált ki az emberből?
Alapjában véve a kompozició erőteljessége miatt erőszakos, színhasználat miatt hideg, de a téma alapjában véve pozitív.
Az agyagkatonákhoz hasonló tömör anyag tömegből aranyszerű lélek tör ki. Ezzel megtöri a beszabályozott rendet (ami a katonai meneteléshez hasonló)- mondjuk a kiszakadás fájdalma is megjelenik, mert könnyű egy tömeg részének lenni beletörődés révén, mint egyéniségként egyedül.
Ami egyszerűen dekódolható szimbolum az nem igazán adja meg a belemagyarázás esélyét (mint ez esetben). Viszont, ha egy posztmodern alkotást nézünk, amiben akár 7 ezer év művészeti törekvései, mint egy szintézis vannak jelen valami közös összefüggő, vagy pont összefüggéstelen téma kifejtésében, ott már szinte minden megoldás teljesen egyedi. Még a művésznek sem kell tudni, hogy mire vállalkozott. Az alkotás önmagában kifejez célok nélkül is. (A minőségi megítélés már más tészta)
Egy példa: "S lőn a szanszkrit iratokban jósolt fluxus-kondenzátor, ami Matemátrix eljövetelét hirdeté körtemuzsika és fülemile hangon."
Nekem nagyon tetszik, de már előttem mások is nagyon jól leírták, hogy mit akar kifejezni a kép. A tömegből való kiszakadás, a sárga-szürke szín jelentése, a tömeg visszatartó ereje.
Még talán annyit fűznék hozzá, hogy a tömegben lévő embereknek azért nincs arcuk, mert egyformák, nem különlegesek, egymáshoz hasonlítanak. A főszereplő pedig egyéniség, és azért is látszik az arca, mert ELTÉR a tömegtől, valamiben más. De főleg abban más, hogy nem akar hasonlítani a többi egyformára.
A szürke tömbszerű és erősen tartó sziklából kitörő ember részben az akaratereje miatt is sárga, de másrészt azért is, mert nem olyan, mint a többi ember, tehát a szín is jelképezi ezt.
Köszi a válaszokat!Ment a zöld kéz mindenkinek.
Amúgy,engem nagyon megfogott ez a kép,mert valamilyen szinten én sem akarok a nagy tömeg (birkacsorda)része lenni.Sosem voltam az a típus aki beáll a sorba,és megy a többiek után.Már azon is gondolkodtam,hogy magamra tetováltatom,mert tényleg nagyon illik hozzám:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!