Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Hogy kezdjek neki a könyvírásnak?

Csilla200 kérdése:

Hogy kezdjek neki a könyvírásnak?

Figyelt kérdés
a téma megvan minden csak nem tudom hogy kezdjek neki szó szerint nem tudom hogy írhatnám le az elejét mivel nem akarom úgy kezdeni hogy pl hol volt hol nem volt vagy pedig rögtön belekezdeni a közepébe
2013. júl. 25. 23:09
 1/10 anonim ***** válasza:

Ez a mondatod is jo kezdesnek, amit ide irtal ...

de konnebb lenne tanacsot adni, ha tudnank, mirol akarsz irni a konyvben, mi a tema, kinek irodik es az eletkorodat is ...

2013. júl. 25. 23:15
 2/10 anonim ***** válasza:

Esetleg csináld azt, hogy elkezded valahol, aztán az elejét majd utólag odabiggyeszted. Nem a legjobb megoldás, de ha nincs jobb...

Amúgy nincs általános szabály arra nézve, hogyan kell egy könyvnek kezdődnie. Van, aki egy tájleírással kezd, aztán szép sorban megjelennek a szereplők. Van, aki egyből egy szituációt mutat be. Sőt, párbeszéddel is lehet kezdeni. Szerintem egyszer majd "beugrik" neked valamilyen kezdés :-)

Én is szoktam írogatni, általában simán megvan az eleje, meg a vége is, inkább az jelent problémát, amíg eljutunk az elejétől a végéig :-P

2013. júl. 25. 23:17
 3/10 A kérdező kommentje:
A történet egy régészről szol aki egy ásatás közben talál egy angyal szárnyakkal diszket nyakláncot ezáltal átcsöppen a mágikus világba mivel a nyaklánc egy angyalé a szárnyak eleinte csukva voltak és csak a kiválasztottnak nyílnak ki aki a régész és a kalandok során a régész beleszeret az angyalba
2013. júl. 25. 23:24
 4/10 anonim ***** válasza:
Központozás hiányában a szöveged senkit sem fog érdekelni. Legyél igényesebb...
2013. júl. 25. 23:37
 5/10 A kérdező kommentje:
rendben de még mindig nem tudom hogy kezdjem el a könyvet
2013. júl. 25. 23:39
 6/10 anonim ***** válasza:
Úgy kezd el a könyvet, hogy olvass sokat, és főleg a magyar helyesírás szabályait.
2013. júl. 26. 00:46
 7/10 anonim ***** válasza:

Mivel nem novelláról hanem gondolom regényről van szó (a könyvírásból ítélve), azt nem célszerű csak durrbele elkezdeni, úgy, hogy majd kialakul valami közben, csak van egy sztori a fejedben.

Készíts vázlatot először, a főbb történetelemeket tagold fejezetekre, a vázlatban tervezd meg hogy kb-ra melyik fejezetbe melyik részt tervezed. Ha esetleg egy későbbi fejezet témájára vagy jobban ráhangolódva, akár kezd azzal, nem muszáj lineárisan haladni, nyilván ha megvan a tejes, az még mindenképpen rengeteg átírásra, átfésülésre, korrekcióra, szerkesztésre szorul.

Gyakorold a jó helyesírást (beleértve a központozást), és legfőképp olvass rengeteget! És ne csak ponyvát, meg ne csak olyan stílusú műveket, amit írni szándékozol, hanem szépirodalmat is, komolyabb műveket, minél szélesebb körben, így szépen gyarapszik majd a szókincsed, választékosabb lesz a kifejezéstárad, sok különböző szövegfogalmazási, stilisztikai eszközzel találkozol majd. Olvass írástechnikával foglalkozó anyagokat is, magyarul is elérhető néhány, ha rákeresel. Ha ez ind megvan, már nem fog problémát okozni, hogy megtanuld, hogyan érdemes elkezdeni úgy egy regényt, hogy felkeltsd az olvasó érdeklődését és fenn is tudd azt tartani a későbbiekben.

2013. júl. 26. 05:17
 8/10 anonim ***** válasza:
Én egyszerűt mondok...Csak...kezd el.:) Ha szívvel és ésszel kezded el írni, akkor csak jó sülhet ki belőle.:)
2013. júl. 27. 20:24
 9/10 anonim válasza:

Én is írok egy (nemsokára két) történetet, és én is bajban voltam. De az a lényege, hogy először elég lagymatag legyen, és utána pezsdüljön fel.

Tehát: kezdheted akár egy beszélgetés közepén. Elég, ha az olvasó nem rögtön tudja meg sz összes infót, de azért a harmadik fejezetben már ne a főszereplőt mutasd be. Én az első fejezetben egy beszélgetés közepén kezdtem el, egy hétköznapi háttérrel, és a második fejezetben már belevágok a storyba. Amúgy én is egy efféle történettel kínálkozok elő. Nem pont ez, csak a másik világba átvezető "medál" ugyanaz.

2013. aug. 4. 16:20
 10/10 anonim válasza:

Én a helyedben ott kezdeném, hogy a főszereplő kap egy telefon hívást-épp amikor valami nagyon érdekes dolgot vizsgálgat otthon- hogy találtak néhány leletet és lenne-e kedve eljönni megnézni mi a helyzet arrafelé.

Elválalja, összeszedelőcködik és autó ül, hogy elinduljon az ásatásra.

Miközben készülődik, vezet írhatnál olyan gondolatmeneteket, amikben több minden is kiderül a főhősről.

Persze, ez csak egy ötlet, de remélem tudtam segíteni. Sok sikert az íráshoz!

2013. aug. 5. 10:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!