Igaz-e? Egy ember minél "okosabb", műveltebb, annál komolyabb és az alacsonyabb rétegeket lenézi?
Úgy értem pl aki nem olyan művelt min ő, vagy nem olyan sulit végzett...
Amúgy, azt vettem észre, hogy aki műveltebb mint én az nem hallgat dupstep-et,skrillex-et,electrot... hanem komolyzenét.Miért van ez?
Aki igazán okos és művelt, az segít az alacsonyabb rétegeknek. Tanítja őket, ételt ad nekik.
Amit te leírsz az már inkább sznobság. Nekem sok művelt és okos ismerősöm van, és rockot, electrot is meghallgatnak, komolyzenét is.
Egyébként 90 %-ban igaz amit írsz, én legtöbbször beképzelt fiatal orvosoknál figyeltem meg ezt, hogy lenéznek másokat.
Szerintem nem. Vannak ilyen emberek persze, de nem ez az általános.
Hasonló viselkedésű emberek pedig mindenféle műveltségi rétegben előfordulnak, akik bármilyen apró érdemtől már felsőbbrendűnek érzik magukat a többieknél. Ha emellé a viselkedés mellé még tudás is társul, az nem egy egyszerű kombináció, de a kérdésre válaszolva én úgy gondolom, hogy akik a megszerzett tudásuk következtében lenéznek másokat, azokban már alapból megvolt ez a tulajdonság, ez a viselkedés, és a tudásuk már csak úgymond hab a tortán.
Attól még hogy valaki a saját köreiben mozog, nem biztos hogy lenézi az "egyszerű embereket"...
A zenés kérdésre a válasz, hogy pl. egy komoly zene megértése az komoly odafigyelést és agyi munkát igényel, amíg egy elektromos zene csak úgy átsuhan az emberen (és talán kevesebb mondanivalót hagy maga után)
Szerintem amúgy ez az egész részben azért alakult így ki,mert egy helyre járnak.
Egy mai népművészhez lassan már az is társul,hogy biokaját egyen..
Én festek és néha azon tipródom,hogy elég jó vagyok -e hozzá? Úgy értem,elég erkölcsös, művelt stb.
Aztán eszembe jut pár művész,aki állandóan bordélyházak környékén tipródott. Az élet nagy dolgairól elmélkedett és mindenféle fura dolgokat művelt..
A lenézés nem függ össze a műveltséggel, sőt én általában inkább a dolog fordítottját figyeltem meg. Aki valóban okos, az belátta, hogy a (kulturálisan, vagy más szempontból) alacsonyabb néprétegeket nem lenézni kell, hanem segíteni rajtuk, felemelni őket, hiszen ők is ugyanolyan emberek, mint mi, ugyanazok a lehetőségek rejlenek bennük, emberi mivoltukban semmiben nem különböznek tőlünk, nem kevesebbek minálunk.
Akinek szűkebb a látóköre, az hajlamos lenézni a tőle akármilyen szempontból különböző embereket. A művelt, értelmileg, és még inkább érzelmileg intelligens ember tisztában van a saját képességeivel, erényeivel és gyengeségeivel egyaránt. Tisztában van a korlátaival és a lehetőségeivel, felelősségteljes.
A zenestílusról meg annyit, hogy amit a tehetségkutatók "sztárjai", SP, meg a többi megkérdőjelezhető kulturális értékkel bíró "sztár", akik a kereskedelmi rádió- és tévéadókból folynak, művelnek, az köszönőviszonyban sincs a zenével. Bár hallgatok komolyzenét is, nem csak azt. A legtöbb műfajból szívesen meghallgatom azt, ami színvonalas, bár ha egyet kéne mondanom, akkor a szimfonikus metál az én stílusom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!