József Attila: Nem én kiáltok. Csak szerintem utal ebben a versében Sztálinra? (több lent)
Figyelt kérdés
Churchillnek volt egy olyan mondása, amiből dióhélyban azt lehetett kihámozni, hogy Sztálint az ördögnek tartja. Sajnálom, hogy nem tudok konkrétumot mondani, de nem igazán tudom felidézni az egészet. Namármost, a vers második sora így szól: "vigyázz, vigyázz, mert megőrült a sátán". Én még amiatt következtetek erre, hogy gyakran lehet hallani, hogy ez a vers kommunista, stb, gondolom nem csak én találkozom ilyen minősítéssel. Jól sejtem, hogy a sátánnal Sztálinra utal, vagy csak véletlen egybeesés?(Igen, tudom, nincs jobb dolgom, mint ezen agyalni...)2013. márc. 5. 19:22
1/5 anonim válasza:
A verset 1924-ben írta. Ha jól emlékszek ekkor még nem Sztálin volt hatalmon. (de lehet, hogy ezt rosszul tudom) Szóval szerintem nem rá utal.
2/5 anonim válasza:
Hatalmon volt Sztálin, de aligha láthatta így előre a dolgokat, hiszen szinte semmit sem lehetett tudni arról, mi folyik ott, és viszonylag elfogadott államnak számított.
3/5 aspikami válasza:
Churchill nem azt mondta h Sztálin az ördög/sátán , hanem ha Hitler megtámadná a poklot ő az ördögnek segítene. Tehát Hitlert még az ördögnél is rosszabbnak tartotta. Bocsi h nem pont a kérdésedre válaszoltam csak megjegyeztem ezt a kis apróságot :D
4/5 rémuralom válasza:
Sztálin 1924-ben került hatalomra, az a sok minden, amit csinált, már a vers után történt. És nem hiszem, hogy Churchill-idézetekre alapozta volna a metaforáit József Attila, pláne, hogy Churchill még később lépett a politika reflektorfényei közé.
5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat :)
2013. márc. 5. 20:25
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!