Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Miért változott meg annyira...

Miért változott meg annyira az irodalom?

Figyelt kérdés
Azt vettem észre, mintha a modern regényekben kötelező lenne a rengeteg káromkodás és az erotika. (Itt az újdonsült best-sellerekre, a ötven árnyalatokra, valamint kötelező olvasmányaimra: Garaczi László és Tar Sándor stb. könyveire gondolok.)Vajon például egy Jókai könyvben miért nincsenek ilyen elemek?
2013. jan. 21. 21:58
 1/8 anonim ***** válasza:
85%
Amikor Jòkai élt és irta a regényeit, akkor ha csak egyetlen káromkodás is lett volna benne, többé senki sem állt volna vele szóba, a könyveit meg nem adták volna ki. Akkoriban egy valamennyire is kultúrált ember nem használt trágár szavakat, az csak a legalja népnél volt szokásban. AZ erotika meg kimondottan magánügy volt, arról senki sem beszélt, nemhogy regényekben elöfordult volna.
2013. jan. 21. 22:01
 2/8 anonim ***** válasza:
59%

A szürke ötven árnyalata meg a többi bestseller ponyvaregények, nem magas irodalom, ezért sok bennük az öncélú trágárkodás és erotika.

Amúgy meg megváltoztak a közerkölcsök, azért van trágárkodás még a szépirodalmi művekben is.

2013. jan. 22. 01:21
 3/8 anonim ***** válasza:
mert megtehetik
2013. jan. 22. 03:49
 4/8 anonim ***** válasza:
80%

Ez mennyire modern?

Kosztolányi Dezső: Nyár, nyár, nyár

Karinthy Frigyesnek, úri-magának, az embernyi embernek,

De kicsit talán a Kálomistának is küldöm, azzal az

Instanciával, hogy ne átallaná elolvasni ezt a nekem-kedves

Poémát, minden irányban.

Nyár,

A régi vágyam egyre jobban

Lobban,

De vár még, egyre vár.

Kár

Így késlekedned, mert az éj setétül.

Az élet

Siralmas és sivár

Enélkül.

Gigászi vágyam éhes, mint a hörcsög,

Görcsök

Emésztik s forró titkom mélye szörcsög.

Mostan hajolj feléje.

Közel a lázak kéjes éje.

Akarod?

Remegve nyújtsd a szájad és karod.

Itt ez ital illatja tégedet vár.

Nektár.

Te

Hűtelen, boldog leszel majd újra, hidd meg.

Idd meg.

2013. jan. 22. 03:56
 5/8 anonim ***** válasza:
Hehe, na igen, a 4-es válaszoló feldobta a magas labdát, ugyanis régen is előfordultak káromkodások, persze sokkal kulturáltabb formában (a versben akrosztikon van, aki nem ismerné, olvassa össze minden sor kezdőbetűjét, hogy kijöjjön a Karinthy-nak szánt kedves üzenet :) ). Mellesleg egy Petőfi versben is szerepelt egy "k***a anyádat", megesik. De a kérdésre a választ már előttem is megadták, egyszerűen változik a világ, minden korszakban más a megengedett és más a tabu. Az ókorban tömeges orgiákat tartottak, míg a 20. század elején-közepén egy kivillanó női boka is túlfűtött erotikának és bűnös dolognak számított. Ma meg már megint hol tartunk? :)
2013. jan. 22. 10:02
 6/8 anonim válasza:
Azért változott szerintem ennyire, mert ezeken kívül már minden témát kimerítettek. A másik meg az, hogy ezek a regények megbotránkoztatók, ezért kíváncsiságból sokan elolvassák... Egyébként meg erkölcsi kérdéseket foglalnak magukba.
2013. jan. 23. 00:07
 7/8 anonim ***** válasza:
Nem olvastam el az eddigi kommenteket, szóval, ha valaki írta már ezt, akkor bocs. De azt kalkuláld bele, hogy az erotika is megváltozott. Mikor Csokonai arról ír, hogy Lilla dekoltázsán van egy anyajegy (18. század), vagy Petőfi arról, hogy belépett a konyhába, és "Izó pipám kialudott/..." (nem tudom, hogy van tovább, valami olyasmi, hogy) alvó szívem lángra gyúlt, na szóval ezek akkoriban erotikusnak számítottak.
2013. jan. 24. 18:19
 8/8 anonim ***** válasza:
*izzó
2013. jan. 24. 18:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!