Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Szerinted melyik a legjobb/nek...

Szerinted melyik a legjobb/neked ki a kedvenc magyar költőd (indokold meg válaszod), melyik költő (ket) t ajánlanád egy 18 évesnek?

Figyelt kérdés

2013. jan. 5. 17:35
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
József Attilát ajánlanám, mert nekem is ő a kedvencem. (19 éves vagyok.) Rengeteg kortárs dalszövegben is van utalás a verseire, mert még mindig annyira aktuális minden amit írt.
2013. jan. 21. 19:00
 12/28 anonim ***** válasza:

Én személy szerint József Attilát és Ady Endrét ajánlanám, ahogy az előttem szólok is. Imádtam a gimiben Ady szimbolizmusát, azt a rengeteg hasonlatot. Tetszett, hogy nem szó szerint mondta ki, amit gondolt, hanem gondolkodásra késztetett.

Az előttem szólók között volt, hogy Valaki azt mondta, Adyt nem ajánlja 19 évesnek, mert nem biztos, hogy megértem. Feltételezzük, hogy a kérdező jó irodalmi érzékkel bír, és megfejti az Ady verseket. Nekem 17-18 éves fejjel nem okoztak gondot.

De szívesen ajánlom még Aranyt, Petőfit és a Nagyokat.!

Bár inkább járj nyitott szemmel, olvasgass mindenbe bele egy kicsit és döntsd el, hogy neked mi tetszik. Én ugyanígy teszek a könyvekkel. :)

2013. jan. 21. 23:01
 13/28 sweeney ***** válasza:
100%

Ha valamit ajánlok a 18 éves korosztálynak az Szerb Antal magyar és világirodalom története. Bármilyen írót, költőt meg tud szerettetni, és ezt saját magamon tapasztaltam.

Egy francia költőt kiemelnék. Rimbaud. Tudom, magyarokról van szó, de talán ő az, akit ajánlanék a fiatalságnak.

Egyébként mint a válaszadók többségének, nekem is József Attila a kedvencem.

A versei különös hangulatot és gondolatokat, érzelmeket keltenek bennem. Tetszik, hogy szinte soha nem teljesen 'egyértelmű' és mindig gondolkodásra bír.

2013. jan. 21. 23:33
 14/28 anonim ***** válasza:
100%
Weöres Sándor, mert könnyeden dallamosan játékosan komoly.
2013. jan. 22. 03:47
 15/28 anonim ***** válasza:

Radnóti, József Attila, Petőfi, Ady.

Kb. ebben a sorrendben. Indokolni? Nehéz. Akit/amit szeretsz, azt általában nem ésszerű indokok miatt szereted. A versekkel is így vagyok. Van, ami jobban megfog, van, ami kevésbé.

2013. jan. 29. 18:57
 16/28 anonim ***** válasza:
Engem Randoni fog meg. Tragikus. Olvastad mar verseit?
2013. jan. 29. 19:59
 17/28 anonim ***** válasza:
Kondor Béla,József Attila,Pilinszky..Kondor Béla inkább a grafikáiról volt híres és hajlamosak nem foglalkozni a verseivel ami hihetetlen nagy hiba..Ha gondolod írj privátot aztán küldök egy halom nagyon jót mer neten se lehet nagyon találni tőle sajnos..
2013. jan. 29. 21:09
 18/28 A kérdező kommentje:
Igen, olvastam, tetszenek, viszont a József Attila versek talán mégis jobban megfogtak.
2013. jan. 29. 21:18
 19/28 anonim ***** válasza:
József Attila és Ady Endre valóban nagyon jók, ajánlom még Szabó Lőrincet is, mert egy kicsit egyszerűbb stílusban ír talán, jobban meg lehet érteni.
2013. febr. 10. 16:02
 20/28 anonim ***** válasza:

Nekem Kátai Tamás!

Nem indokolnám, ha érdekel keress rá és eldöntöd, hogy neked tetszik-e.

2013. febr. 17. 17:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!