Hogy kell pasztellkrétával rajzolni?
Karácsonyra kaptam egy csomag "föld színei" pasztellkrétát és ehhez való papírt is. Szeretek rajzolni, van hozzá tehetségem, lelkesedésem és néha időm is. :) De pasztellkrétával még nem rajzoltam...
Milyen technikával is kell?
Esetleg videót, vagy valami honlapot tudtok nekem ajánlani? Vagy le is írhatjátok, ha ti tudjátok. :) Sajnos én nem nagyon találtam a neten...
Előre is nagyon nagyon köszönöm!! :)
16L
Félre kell tenni a "jaj csak el ne rontsam" hozzáállást, és elő kell venni az "élvezem, hogy összekenem a papírt és magamat is" viszonyulást. Szóval nem érdemes honlapokon technikákat keresni, csinálni kell.
A pasztellt fordítsd a lapjára, nagy-vonalakban, foltokban vázold fel a látványt, ne a hegyével matassál. (Először érdemes látvány után, pl.: csendélet, önarckép stb. csinálni, nem mindjárt fejből.)
Ronggyal, vagy akár kézzel lehet elkenni, maszatolni; radírral, vagy golyóvá gyúrt kenyérbéllel lehet törölni. Nem kell megijedni, ha nem tűnik el teljesen, a tévedéseket elég könnyen bele lehet kombinálni a képbe, de puha monopol radírral is kiszedhetők a fehér foltok, viszont ezt a radírt csak a végén célszerű használni, mivel könnyen beleragad a papírba, és nem vesz fel több pasztellt. Arra kell még vigyázni, hogy a kenegetést ne vidd túlzásba, különben színek elkoszolódnak.
Elsősorban a színekre érdemes összpontosítani, és nem a formákra, végső soron ez egy festőtechnika csak száraz. Érdemes elvonatkoztatni a formáktól, itt most nem a cél, hogy a fotorealisztikusan visszaadd a látványt, hanem az arról jövő benyomást, érzetet, amit a színekkel fejezel ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!