Akril vagy tempera?

Figyelt kérdés
melyik a jobb és miért?

2012. dec. 20. 19:55
 1/3 anonim ***** válasza:
60%
He? A két anyag eltérő hatást vált ki, az már egyéni ízlés kérdése, hogy ki mikor, melyiket preferálja.
2012. dec. 20. 20:32
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Gondolom a gouache temperára gondoltál és nem a tojástemperára. Ez utóbbi egyébként drága,bár otthon is kikeverhető. Én még nem próbáltam.

Az akril azért jó,mert sokféle felületre felvihető és később vízzel sem oldható, ellentétben a temperával. Ez van amikor hátrány,de van amikor előny.Az akril gyorsan szárad,ezért érdemes vizes palettát készíteni. Műanyag doboz aljára szivacsot raksz,majd lelocsolod vízzel és tetejére raksz zsírpapírt. A festéket erre a papírra nyomod, így nem szárad rá és jól keverhető marad,de a papír könnyen sérül ,ezért festőkés használata ebben az esetben nem javasolt. Bár lehet hígan is festeni akrillal ,de szerintem csak papíron mutat jól. Egyébként lehet direkt vastagított akrilt kapni illetve vastagító szert. Ez akkor érdekes,ha nem akarod,hogy sima legyen a felület,mert egyébként összeesik a festék.

A gouache temperát is kevés vízzel érdemes használni.Színe világosabb az akrilhoz képest. Arra kell figyelni,hogy a víz feloldja az alsóbb réteget.

Mivel vastagon érdemes használni ezeket a festékeket az ecset is akkor jó,ha nem túl könnyen hajlik,rugalmas de formatartó. Inkább lapos ecset javasolt.

Árban egyébként mindkettő kb azonos árban van azonos minőség mellett.

2012. dec. 21. 09:02
 3/3 A kérdező kommentje:

köszönöm a választ:)

szerintem akrilt fogok venni..:)

2012. dec. 22. 21:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!