Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Miért baj az ha valaki nem...

Miért baj az ha valaki nem olvas könyvet, annak ellenére hogy intelligens?

Figyelt kérdés
Általános alsóban, amikor megtanultam olvasni, még nagyon új volt az érzés így olvastam pár korosztályomnak való könyvet akkoriban. Viszont ahogy jöttek a kötelezők, egyre inkább elvesztettem az érdeklődésem. Hiába rugaszkodtam neki bármilyen könyvnek, amiről jókat hallottam, pár oldal után sosem vettem elő többé. Ettől eltekintve szerintem semmi gond nincs az intelligenciámmal, a viselkedésemmel, a helyesírásommal, a tájékozottságommal (az interneten minden érdekesebb hírt elolvasok). A könyvolvasás viszont egyszerűen nem vonz, nem érdekel, de miért tartják ezt az emberek gondnak?

2012. nov. 19. 18:27
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Olvasáshoz szerintem a fő skill az, hogy le kell tudni lassulni kicsit. Mint egy lassú filmhez. Szokni kell. Aztán már megy majd. De amúgy a könyv tényleg kicsit korszerűtlen dolog. A figyelmünk percekre képes kitartani. A könyvnél ez pedig hosszú órákat igényel.

Viszont olvasni fontos. Olyan, mintha más korok briliáns embereivel tudnál beszélgetni. Megismered az ő világát. Hogyan látta. És ráadásul ez nem is egy hirtelen ötlet roham, hanem komolyan megtervezett valami a részéről.

Másrészt azért is fontos, mert sokkal gazdagabb lesz az a kép rendszer, amiből összerakod a gondolataidat. Lesz egy csomó hasonlat amihez nyúlhatsz.

Viszont ennek ellenére csak azért, mert mit gondolnak rólad ne olvass.

Szerintem tegyél kísérleteket újra és újra, mert sok értelmes ember lát itt valamit, akkor lehet tényleg van. Jól válasz könyveket. Akiknek bízol az érdeklődési körében azoktól kérj ötleteket. Teljesen más szórakoztató könyveket olvasni, szépirodalmat, szakkönyveket vagy akár ismeretterjesztést vagy akár filozófiát. Ez egy jó regény: Hesse:Sziddhárta.

Létezik hangos könyv is. Ezt lehet hallgatni háttérben kis gyakorlattal.

2012. nov. 20. 00:41
 12/18 anonim ***** válasza:
92%

Én sem sokat szoktam olvasni, mert nehezen találok olyan könyvet ami leköt.

Nemrég vettem egy kindle-t, azóta konkrétan pár nap alatt 2 könyvet is kiolvastam és állnak még sorban könyvek.

Lehet csak kis motiváció kell és kell találni egy témakört amit szívesen olvasol.

2012. nov. 20. 01:25
 13/18 anonim ***** válasza:

Én nem nézem le a nem-olvasó embereket, igazából egy csak idő és pénz kérdése. Vannak jó könyvek, amelyek igazi élményt adnak, ezeket szerintem neked is érdemes lenne elolvastod - de először megtalálnod őket. Nem csodálkozom, hogy a kötelezők elvették a kedved, még a jó kötelezőket is rossz időben adják a gyereknek, egyszerűen koránál fogva nem fogja érteni, sem érdekelni. Az igazság az, hogy nincs jó kortárs ifjúsági irodalom, legalábbis magyar.

Szerintem próbálkozz egy könyvtárban, vagy egy könyvesboltban, hátha rákapsz a könyvekre, de ha mégsem ne érezd rosszul magad. Aki az olvasásra vág fel, az nagyon unintelligens, még akkor is, ha művelt.

2012. nov. 20. 08:27
 14/18 anonim ***** válasza:

Nekem nem baj, hogy nem olvasol, annak ellenére, hogy én könyv mániás vagyok.

Viszont, én úgy vagyok vele, mindamellett, hogy fejleszt az olvasás, rengeteg mindent tanulhatsz egy-egy kitalált történetből, életből/életekből, az emberekről, viselkedésről, különböző szituációkról, különböző dolgokat, hogy élnek meg egyesek, hogyan oldják meg.

Tudom, ezeket a való élet és a film is vissza adhatja, de egy könyv sokkal részletesebb, mélyebb, mint egy film, ahol a lelki gyötrődést, különböző gondolatokat, stb., zenével, színekkel, fényekkel és mindenféle kamera beállítással próbálnak visszaadni. Ismerős elbeszélése által se tudod olyan jól átélni a helyzetet, mint egy jól megírt könyvben, pontosabb képet kaphatsz, hogy mi miért történhet. (pl. egy krimi: ezer féle oka lehet, hogy miért gyilkol a gyilkos, miért lesz az)

Nekem ez is szempont, ha olvasok, nem csak szórakoztat, bővíti a szókincset, helyesírásra tanít, de rengeteg féle emberrel találkozol, mindenféle történést élvezhetsz és felkészülhetsz belőle akár a saját életedre is. A való életben is találkozol sok emberrel, de elég furán jönne ki, ha apró részletekkel faggatnád, hogy mi történt velük, miért lettek azok akik, miket éltek át, hogy élték át, stb.

Persze varázsolni nem fogsz tudni, mint Harry és vámpír se leszel, se gyilkos (remélem :D ) a fantáziád megnyitja és széles látóköröd lehet tőle.

Bocsi a hülye megfogalmazásért, én nem bírom visszaadni az érzéseket olyan jól, mint egy gyakorlott író. :)

Szóval én ezért is tartom még fontosnak az olvasást, de ettől független, a te dolgod, hogy akarsz-e olvasni. Ha nem megy, nem megy.

2012. nov. 20. 11:01
 15/18 anonim ***** válasza:
68%

Az, hogy intelligens vagy és tudsz helyesen írni, félsiker. Olyan, mintha mondjuk jó lenne az énekhangod és a zenei hallásod, de nem tanulnál szolfézst, mert az nem érdekelne.

Az internetes hírek és információk fele kamu, sőt, az újsághíreké is, így erre én nem építenék.

A könyvek olvasása szélesíti a látókört és megad egy elengedhetetlenül szükséges alapműveltséget. A kötelezők többsége engem sem kötött le, főként azért, mert frusztrál, ha valami kötelező. Rejtő Jenővel próbálkoztál már?

Még egy dolog. Ha az ember nem bővíti folyamatosan a látókörét, a gondolatai előbb-utóbb ugyanabban a körben fognak mozogni. Szükséges, hogy az ember folyamatosan szélesítse a látókörét szépirodalmi és igényes szórakoztató irodalmi művek olvasása, igényes filmek nézése, színvonalas zenék hallgatása, és más élmények - kulturális élményt adó koncertek, színházi előadások, tárlatok megnézése stb. - által. Ha nem teszi ezt, meg fog rekedni egy bizonyos szinten, nem fog gyarapodni, a látóköre beszűkül.

2012. nov. 21. 10:35
 16/18 anonim ***** válasza:

A 11.-es írta, hogy az olvasáshoz le kell lassulni...igen,az olvasás az időigényes...

Ha nem olvasol,az nem jelenti azt,hogy bunkó vagy, esetleg leszel...

A helyesírás(i készség) alapja a sok olvasás..példul az igényes napi/hetilapok...az is megteszi...(egyelőre)..

2012. nov. 22. 17:46
 17/18 anonim ***** válasza:

Egyébként próbálkozhatsz más műfajokkal is: novellákkal például.

Amúgy olvasni biztos, hogy jó dolog. Nem jelenti azt, hogy aki nem olvas, az unintelligens, de szerintem azért a kötelezőket el kell tudni olvasni. Elhiszem, hogy nem köt le, de a kötelezőket (sajnos!) nem is azért adták föl. Egyébként ez meglátás kérdése. Pl. az ember alapvetően azt gondolná, hogy aki nem tud helyesen írni, az bunkó. De a gimiben megismertem egy lányt, aki kifejezetten intelligens, nagyon okos, értelmes, stb., de képtelen megtanulni nagyon rossz a helyesírása. Van ilyen. nehéz kérdés, hogy ezek vajon társadalmi konvenciók-e, bár tény, hogy ha valaki nem tud helyesen írni, az az olvasást nehezíti meg, és másoknak okoz vele félreértést, ha viszont valaki nem olvas, az csak magával szemben lehet jó vagy rossz. Én imádok olvasni, de szerintem arról van szó, hogy a legtöbb könyv Téged egyszerűen nem köt le.

2013. márc. 9. 20:06
 18/18 anonim ***** válasza:

"stb., de képtelen megtanulni nagyon rossz a helyesírása."

Bocs, itt kimaradt, hogy helyesen írni.

2013. márc. 9. 20:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!