Tárcanovelláimat elnevezhetem egyperceseknek, vagy ez Örkény novelláit illeti meg?
Figyelt kérdés
2012. aug. 9. 12:09
1/11 Pietrosol válasza:
Szia!
Talán illőbb és eredetibb lenne máshogy nevezni!
2/11 anonim válasza:
Első válaszolónak: miért? Petrarca után nem lehet szonettet, Bocaccio után novellát, Dante után tercinákat vagy Szapphó után szapphói strófát írni? Dehogynem! Ha megfelel az egypercesek műfaji követelményeinek, akkor nyugodtan nevezheted őket annak.
3/11 Pietrosol válasza:
Szia ma 12:26!
Mert én válaszoltam!
És én cseppeknek,kortyoknak,villanásoknak vagy bárhogy nevezném,de nem úgy mint más!Már csak tiszteletből sem!
4/11 A kérdező kommentje:
Szóval az, hogy "egyperces" egy műfaj-név. Ezt nem tudtam, ezért tettem fel a kérdést, de úgy látom, ez a műfaj annyira örkényes, hogy tanácsos más nevet választani. Ha azt írom, hogy tárcanovelláim, vagy szösszenetek,vagy hasonló, senkinek nem fog egy bizonyos író eszébe jutnia. Ezt én sem szeretném, hogy megnyitva a blogomat, bárkit csalódás érjen. Köszönöm.
2012. aug. 9. 12:39
5/11 anonim válasza:
Az "Egypercesek" fogalom annyira kötődik Örkény nevéhez, hogy ez a szakma részéről ellenérzést vált ki. Nem javaslom.
6/11 anonim válasza:
Ha egyperceseket írsz, akkor azok egypercesek. Nem te lennél az első Örkény után.
7/11 anonim válasza:
Ja, és szerintem nemhogy nem tiszteletlenség, de a legnagyobb dicsőség egy írónak, ha az általa megteremtett műfajt később mások is folytatják.
8/11 A kérdező kommentje:
Azt gondoltam, ez csak nekem kérdés, de úgy látom, a válaszadók is eléggé megosztottak.
2012. aug. 9. 12:48
9/11 anonim válasza:
Nem Örkény írt először és utoljára rövid novellákat, de ő nevezte ezeket az írásait egyperceseknek és adta a könyvének is ezt a címet. Szerintem akaratlanul is olyan üzenete lenne, hogy "ezek olyanok, mint Örkény írásai".
Azt nem tudni, örülne-e Örkény ennek, de a többségből szerintem ellenérzést váltana ki, ezt meg gondolom nem akarod.
10/11 anonim válasza:
Én örülnék neki, ha teremtenék valami újat, ami másoknak tetszik. Nyugodtan hívhatod őket egyperceseknek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!