Van rajtam kívül még olyan ember, aki szívesen lecserélné a szerencsétlen magyar himnuszt?
Egyszerűen süt belőle a szerencsétlenség, az önsajnálat és a balsors! Nem lenne itt az ideje végre túllépni ezen?
A külföldiek szemében a negatív hozzáállásunkról, pesszimizmusunkról, és önsajnálatunkról híres a magyar nép! Még vigadni is csak sírva tudtak eleink!
Én értem a sok önérzetes sajnálkozást, de nem lenne itt az ideje kilépni végre a gödörből?
Pont ezt a hányattatott sorsot, gyökereinkhez való ragaszkodást, Istenbe vetett hitet és reménykedést fejezi ki. Ajánlom pl. a Mohácsy féle irodalom könyv olvasgatását, hogy megismerd a keletkezési körülményeit, a történelmi kort, politikai helyzetet miért is íródott ez a költemény és mit fejez ki. Elég szomorú, hogy eleink tettét, az ő nehézségüket nem érezzük át.
Persze "jobban" élünk most-pl. legalább használhatjuk saját nyelvünket. De azért nem kell elfelejteni a múltat. Könnyen lehetünk még abban a cipőben, amiben már jártunk.
Amúgy nem ettől leszünk pesszimisták. Az a gondolkodásmódunktól függ, amihez a Himnusznak vajmi kevés köze.
Nem is tudom.Egy időben gondolkodtam rajta,hogy cserélni kellene.Az igaz,hogy része a múltunknak,örökségünknek,de ilyen alapon a címerünk is maradhatna mindig ugyanaz. Attól még ez egy mű,hogy már nem ez az aktuális.
Talán valami olyan kellene,ami emelkedettebb, pozitívabb,de a mostanit is ötvözi valamilyen formában.
nem cseréljük le.
A himnusz marad, a pesszimizmuson új himnusz nélkül is túl tudunk lépni.
A magyar himnusz szép.
Szerintem is borzalmas. Ha meghallgatod a többi ország himnuszát, a legtöbb induló szerű, bátorságra, harcra, büszkeségre ösztönöz, míg a magyarokéból süt az önsajnálat és a pesszimizmus. Ráadásul az első sor, mint "Isten, áldd meg a magyart" mindjárt ellenszenvessé teszi az ateisták számára.
Egyébként nem lenne rossz "dal", csak nem egy "nemzeti indulóhoz" illik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!