Munkának tartod az írók, költők, festők munkáját?
Első: akkor mért gondolod, hogy nem szakad meg? az ember nem ezt szokta mondani, ha saját maga is behatóbban ismer valamit.
A kérdésem félreértettétek. Nem úgy értem, hogy megél belőle, vagy fizetnek érte, ez mindegy is a kérdés szempontjából, hanem, hogy elhiszitek-e, hogy megírni egy könyvet, létrehozni egy alkotást nehéz feladat?
Az utolsó ragadta meg a kérdés lényegét, de nem fejtettem ki egész jól. Tehát a kérdés: elhiszed-e, hogy sok energiabefektetést igényel, vagy lebecsülöd a munkájukat, hogy jó, ezt csak le kellett írni/meg kellett festeni, stb.?
Leszögezném: a kérdésem nem formál véleményt.
Igen, ez az alkotómunka. Én annak tartom mindenképp. Akkor is munkának tartom, ha mondjuk csak másodállásban csinálja (hobbiból), mert van egy főmunkája. A legnehezebb az lehet, hogy ha nincs ihlet, de csinálni kell, mert kéri a kiadó.
A mosogatást és a többi házimunkát is munkának tartom (a nevében is benne van), pedig azért én ugyan egy fillért nem kapok :-) Szerintem nem attól munka valami, hogy pénz jár érte. Van, hogy van munka (vagyis idő- (pénz) és energiabefektetés valamibe), és még sincs érte pénz, mert pl. nem vette meg senki azt a tárgyat.
Én például azt tartom furának, hogy a prostituáltak tevékenységét munkának nevezik. Olyan furcsa, hogy az, hogy vadidegen emberekkel lefekszik, az munka. Nem akarok senkit megbántani, de nekem ez értelmezhetetlen.
"Szerintem nem attól munka valami, hogy pénz jár érte."
Ezzel egyetértek. A prostituált munkája (nem tudok mást, akkor sem , ha épp erről vitázunk), azért munka szerintem, mert elég nagy lelki erő kellhet ahhoz, hogy jó képet vágj hozzá, és mindenféle emberekkel lefeküdj, akik biztos elég érdekes dolgokat találnak ki.
Én amúgy munkának tartom az írást, és a költészetet, főleg az írást. A festés is biztos nagyon kemény lehet, de azzal nincs személyes tapasztalatom.
Szerintem több szempontból érdemes megvizsgálni a kérdést.
Az egyik legfontosabb dolog szerintem az,hogy a művészet nem funkcionális dolgok miatt létezik. A hiteles alkotásokban a művész az adott korról egyfajta lenyomatot is készít. Lehet ez vágyakozás ,de lehet konkrétan megélt dolog kifejezése is.
A másik,hogy a műalkotás megalkotása nem annyira tervezhető,mint egy tárgyé,bár szabályszerűségek léteznek itt is.
A harmadik,hogy bár felelősség a művészt is terheli,azért egy orvos vagy más hasonló szakmát űző emberen nagyobb ez a teher.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!