Ti szívesen jártok felolvasóestekre? Igazából sokat érnek ezzel az írók/költők?
Én szívesen. :)
Van néhány ember, kis csapat, akik közös esteket tartanak; szeretem nézni-hallgatni őket és tanulni tőlük, hogyan dolgoznak együtt, reflektálnak egymásra, szerveznek meg egy ilyen alkalmat stb. Barátaim, négy különböző egyéniség, négy különböző hang, akik mégis találnak valami közös szálat és így építkeznek.
Szoktam menni másra is, amit éppen látok, amit ajánlanak nekem. Próba cseresznye. Például voltam már folyóiratos-lapszámbemutatós eseményen is, nem egyszer.
Régebben nem nagyon érdekelt az ilyesmi, talán azért is, mert a városomban alig-alig volt rá lehetőség - na meg csömöröm volt magától a 'felolvasástól' (versenyekre küldtek a tanáraim, be kellett magolni a szöveget, vers- és prózamondó, szépkiejtési versenyek... egy idő után elegem lett belőle).
Bezzeg most... Most már érdekel, eltelt jópár év, én magam is írok, és ahhoz képest, hogy régen nem foglalkoztam az író/költő személyével, most már fontosnak tartom, hogy ismerjem. Hogy ki van egy szöveg mögött és hogyan is gondolja, amit leír. Persze akadnak rém pocsék felolvasók, hebegnek-habognak, pedig a saját szövegükről van szó. És más esetben, amikor jól sikerül a felolvasás, akkor viszont megtudom, hogyan lélegzik a szöveg - a szerző hol képzelte el a hangsúlyokat, a szüneteket. Főleg akkor kellemes az ilyen tapasztalat, ha ismerem a szövegképet is, nem lutri. :)
Én magam is tervezek egy jóbarátommal valami közöset, tematikusat, és nem csak szöveg szintjén, hanem beleépítve hangokat, mozdulatokat stb.
Sajnos Magyarországon a vers nem valami népszerű forma, úgyhogy muszáj megragadni valahogy a közönséget. Azt nem hiszem, hogy hirtelen rajongói táborokat lehetne mozgatni, akkor is örülni kell, ha 5-7 fő kíváncsi a produkcióra (és ez nagyon kevés). Viszont tény, hogy kapcsolatépítésre kíváló. De nem csak az író/költő szempontjából, hanem a vendégek is mozgolódhatnak. Én pl. így ismertem meg néhány embert, akikkel azóta is mindenféle programot tudunk szervezni, nem csak irodalmit, hanem színházat, mozit stb. Barátkozni, ismerkedni tök jó. :)
Na és mostanában kezdenek elterjedni ezek a 'slam poetry' estek, végülis van közük a 'natúr felolvasóestekhez' (naná!), de mintha több embert szólítanának meg. Hátha átszokik innen-oda, onnan-ide a közönség, megkedveli a műfajt. :)))
Afféle "közönségbarát költészet". Tulajdonképpen felolvasóest, de az átlagosnál sokkal interaktívabb, tizen- és huszonévesek olvassák fel vagy mondják fejből a verseiket. És ezek elég emészthetőek, mélyek-tömények és szórakoztatóak is. Olykor a közönség is beszállhat.
Ja és persze annyival másabb, hogy itt értékelik a verseket, zsűri és/vagy közönség, vannak helyezések stb. Néha előre megadott a téma, máskor nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!