Jogokat sért, vagy elfogadható?
Figyelt kérdés
Egy regényen dolgozom és majd ha odáig eljutok, szeretném kiadatni is. Viszont az egyik főszereplő egy híresség lenne. (vagyis, hát, volt híresség, sajnos már elhunyt, de igazából régebbi korban játszódna a sztori)
Ez személyiségi jogokat sértene (ergo átnevezzem-e) vagy elfogadható? Előre is köszi a válaszokat!
2012. máj. 24. 14:37
1/7 anonim válasza:
Szerintem elfogadható.
Dante is a Pokol bugyrai közé taszította szegény Vergiliust.
2/7 anonim válasza:
De Vergilius hozzátartozói nyilván nem indítottak pert ellene. Szerintem kell valamelyik hozzátartozójának az engedélye hozzá. De inkább egy ügyvédet kérdeznék meg erről vagy a kiadót.
3/7 A kérdező kommentje:
Kiadónak is írok majd, de gondoltam megkérdezem itt. Én is úgy gondoltam, hogy kéne beleegyezés hozzá, az meg nem igazán megoldható... :D
2012. máj. 24. 16:02
4/7 anonim válasza:
Szia, elég egyszerűen megoldható a dolog, ha átnevezed a hírességet valamilyen más névre. Ha jól kidolgozott és jellemző az ismert személy megjelenítése a regényben akkor az olvasók úgyis felismerik, te pedig jogilag támadhatatlan vagy. Nézd meg például Saul Bellow: Ravelstein c. regényét.
5/7 A kérdező kommentje:
És híres szerepeire lehet hivatkozni nem? Mármint, végül akárki eljátszhatja azokat a karaktereket. :D
2012. máj. 25. 11:15
6/7 anonim válasza:
Hát, elmesélek egy történetet. Volt egy energiaital Amerikában, mijovi néven, itsmilife volt ráírva. Jon Bon Jovi kb 2 éve besétált egy kajáldába, meglátta, és felháborodott. A férfi, aki tervezte, azzal érvelt, hogy Jovita a barátnője, és rá utal a mijovi, de az its my life már egyértelmű utalás. Jon Bon Jovi azt nyilatkozta, hogy ez hírnévvel való visszaélés. Nem tudom, hogy amit te mondasz, az is ilyen kategóriába tartozik-e. nyilván az is kérdéses, hogy az illető híres ember értékelné-e azt, amilyennek beállítod. Vagy egyáltalán magyar-e.
7/7 A kérdező kommentje:
Nem magyar és már nem is él sajnos. Tulajdonképpen egyfajta tisztelgés is lenne előtte, de valószínűleg, akkor a vezetéknevét megváltoztatom. Úgy már nem lehet belőle gond, nem?
2012. máj. 25. 17:51
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!