Hogyan lehet Warhol-féle szitanyomatot készíteni?
Vegyük az elején.
Van egy keret, amiben egy nagyon finom szőtt selyem anyag, apró lyukacsokkal.
Azt a részt, amit nem akarnak az adott színnel lefesteni viasszal kitakarják a selyem anyagon. Ezután felviszik az anyagra a festéket, simítókéssel (rakli) elsimítják. Az apró lyukakon a festék kijön a felületre, ami majd később megszárad.
NA most többszínű nyomatok esetén, több szita kell, ugyanazzal az eljárással amit most leírtam. Az illesztésnek rendkívül pontosnak kell lennie, mert elcsúsznak a színek. Nem beszélve arról, hogy ugyan azt meg kell rajzolni viasszal többször, és ha millimétereket tévedünk akkor vége. :D
Sok grafikus tartózkodik ettől, drága mulatság és nehéz. Hasonlít a litográfiára picit.
Warhol így csinálta, manapság már ezt gépeken is megtudják oldani, a pólóidon, táskáidon stb. ilyen nyomatokat látsz.
Itt még olvashatsz a technikáról: http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__egyeb-kerdesek__10..
Na várj, most találtam neked egy videót a folyamatról. Egész ügyes, ők nem viasszal csinálják, hanem papírral, így nem megy annyira kárba a selyem.
http://www.youtube.com/watch?v=HnsaibZBhN0
lehet így egész komoly munkát is elérni, lásd a videó végén a Nirvanas nyomatot, az szinte eredetileg is ilyesmi.
oké, de azt még mindig nem értem, hogy hogy sikerült olyan "élethűre" csinálni? mármint, ha viasszal lefedsz egy területet, akkor egyenes vonalnak kell lennie, a marilyn diptichonnál is a hajánál nem úgy van, hogy egy "beszínezett" fekete pötty, hanem látszanak a hajszálak. Ezeket gondolom fotóról mintázta, de nem értem még akkor sem, hogy hogyan csinálta ezt meg?:D amikor még meleg volt a viasz akkor leszedett abból a viaszrétegből vagy belekarcolt? mert tök jól megcsinálta.
a színezést értem, de egy csomó művénél azt találom, hogy:"szitanyomat és akrilfesték X×X cm"
Akrillal mit csinált? pl. [link] itt.
azzal festette be(ezzel a szitanyomásos technikával) és akkor először a színezést csinálta meg, és utána a feketét?
Hát mondjuk a kép amit belinkeltél, az konkrétan ha jóllátom raszterozva van, tehát kicsi pontokból épül fel, és távolról egy nagy képet ad ki.
Ezt lehet mechanikusan is csinálni, pl: hasonlóan a film előhívásához, előhívják konkrétan a selyemre a fényképet. A selyemszál összeolvad, viaszozni se kell, áthúzod a festéket és már kész is, teljesen élethű. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!