Számodra mely festménynek, irodalmi műnek vagy filmnek van olyan mögöttes mondanivalója, melynek minden ember (legalább is a többség) lelkébe, gondolatvilágába be kellene férkőznie és "megmozgatni" azt?! Miért?!
Több éve láttam egy festményt: egyszerű munkáscsalád a 20. szd. elején, egy pályudvaron. A férfi szikár , beesett, de határozott arccal, terhes felesége beteges, láztól piros arccal, halványarcú kisfiuk falovacskát szorongat.Pár csomag mellettük, talán az egész vagyonuk.A kizsákmányoltak, kiszolgáltatottak keserű sorsa minden ecsetvonásban.Szinte látom ,hogy a férfi lázad sorsa ellen és valamire készül. A korai kapitalizmus igazságtalanságát több író is megírta, de ez a kép maradt meg lelkemben legerősebben. Azért kellene , hogy az emberek gondolatvilágában megmaradjon a kép (nem mögöttes)mondanivalója, hogy az ilyen világ már soha ne ismétlődhessen meg.
Jó volna ha valaki tudná a festő és a kép nevét.
Sajnos, a kép és a festő nevét nem tudom, viszont olyan szépen leírtad, hogy szinte előttem van a festmény.
Nagyon köszönöm a válaszod !
Üdv,
a kérdező
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!