Mi azon műfaj, vagy esztétikai minőség elnevezése, melyben a szomorú ill. lesújtó, fájdalmas tényezőt elviccelik, főként feloldást keresve? Nem puszta önirónikus esetekre gondolok és nem groteszkre.
...azért se groteszk, amire én gondolok, egyrészt mert utóbbi egyértelműen nem ad feloldást, amiről meg én írok, az legalábbis MEGPRÓBÁL, vagy keres feloldási lehetőséget megnyilvánulásával, sőt, a groteszk komikuma a félelmetesre, torzra vonatkozik.
Amire én gondolok, pl. amikor egy irodalmi műben, filmben stb egy szereplő -olykor önironikusan, de nem feltétlenül így- elvicceli a súlyosabb betegség, vagy helyzet (pl. hajléktalanság, fogságba esés, stb) meglétét avval a céllal, hogy esélyt adjon a vonatkozó kellemetlen érzelem feloldására.
Példa: egy hajléktalan csoport egy filmben kisegít a bajból egy férfit; utóbbi -aki mit sem tud segítői nehéz sorsáról- hálából megjegyzi, hogy ha -neadjaisten'- egyszer szorult helyzetbe kerülnének, viszont fogja segíteni őket, és odaadja névjegykártyáját, mondván, elérhetik őt azon. Erre az egyik hajléktalan -huncut halvány mosollyal- aképpen reagál, hogy "köszönjük, de mi sose vagyunk szorult helyzetben :)"
;)
Hahó! Beszéltem a lányommal. Elküldtem neki a kérdésedet, gondoltam, így könnyebben megérti, mi az, amit szeretnél.
Szerinte ennek a műfajnak nincs összefoglaló neve, vagy ha van is, itt a net-en nagyon nehéz lenne megtalálni.
Szerinte a szatíra áll a legközelebb ehhez. A szatírához pedig a groteszk.
De azért valamit mégis talált, ezt elküldöm neked.
Itt legalábbis körülírják ezt a valamit, amit keresünk.
Halkan megjegyzem, ha még nem olvastad Umberto Echo A rózsa neve című könyvét,akkor barátian ajánlom figyelmedbe.
Ez a könyv közel áll ehhez a műfajhoz. Üdv. Ági
Nagyon szépen köszi nektek a segítséget, kedves Ági! :)
(Bocsi, általában nem használok ékezetes betuket; ez ne zavarjon. ;) )
Úgy vélem, alapjában megoldódott a kérdésem, segítségetekkel. :) Szerintem önironikus groteszk, amire gondolok, bár kulon-kulon használva nem biztos, hogy megállná rá a helyét. A szatira tipped vitt közelebb a megoldáshoz, holott nem kifejezett szatira amire gondolok. ;) Ugyanis nem kifejezett gúny jellemzi a "stílust" amit kerestem. De ezen át most már valoszinusitem, h önironikus groteszk lesz ez. :)
off
Kedves Ági, irtam 4 napja neked privit. Kérhetek rá választ? :) Elfogadok igenlegest és nemlegest is.
További jókat! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!