(18+) Mit szerettek egy versben?
A hangulatát. Általában ha olvasok valamit, pl. verset, megjelennek előttem bizonyos színek, tárgyak, hangok, néha illatok is, elsősorban ezekbe "szeretek" bele. Szeretem a magaménak érezni a verset, mintha akár én is írhattam volna. Általában azok a versek fognak meg, amik "szürkések" vagy "feketék", kicsit kísérteties a hangulatuk, és vagy néma csönd ugrik be, vagy harang kondulás, szélzúgás, ilyesmi, valamilyen tömény ital szaga, pipafüst, vagy az "éjszaka szaga", vagy van a régi szobáknak, bútoroknak, könyveknek egy bizonyos szaguk. :D Illetve azok a versek, amiket legszívesebben egy régi toronyban olvasnék kandalló előtt, amiben pattog a tűz, egy pohár finom borral.
Szerkezetileg nem szoktam elemezgetni őket, sosem foglalkoztam ezzel, engem csak a keltett érzések fognak meg akár egy versben, novellában, zenében, festményben. Általában többet látok mögé (szerintem), mint kéne, mindig elgondolkodom, hogy valójában mi ihlette a szerzőt, milyen érzések kavaroghattak benne, hol írhatta, stb.
Erre nagyon jó példák Rodenbach művei, már az a néhány, amit lefordítottak.
Illetve másik nagy kedvencem Apollinaire, főként ez a verse (sajnos tőle is csak néhány művét találtam meg magyarul):
[link] (sajnos nem engedi bemásolni)
És persze nagy Poe-fan vagyok:)
20/L
(remélem érthetően fogalmaztam, "átment" a lényeg, így hajnali 3 körül már nem vagyok a fogalmazó képességem csúcsán:)
2. vagyok
Ez Rodenbach-tól a kedvencem, ez volt az első vers, amit tőle olvastam, azonnal beleszerettem.
100% ig egyetértek a 2.-3.dik válaszolóval, mindabban amit aról mond hogy hgoyan érinti öt meg a vers, utolagos engedelmével idézném is öt :
" A hangulatát. Általában ha olvasok valamit, pl. verset, megjelennek előttem bizonyos színek, tárgyak, hangok, néha illatok is, elsősorban ezekbe "szeretek" bele. Szeretem a magaménak érezni a verset, mintha akár én is írhattam volna. .....
Szerkezetileg nem szoktam elemezgetni őket, sosem foglalkoztam ezzel, engem csak a keltett érzések fognak meg akár egy versben, novellában, zenében, festményben. Általában többet látok mögé (szerintem), mint kéne, mindig elgondolkodom, hogy valójában mi ihlette a szerzőt, milyen érzések kavaroghattak benne, ..... "
Azonban megkövetve az elöttemszólót, érzésem szerint fiatalabb vagyok, engem (még) más hangulatok vonzanak.
A szivárványhajú lány
Őrület talán, avagy képzelet.
Űzetett ábrándok nyomában futsz.
Ha az életed csupán képzeled:
Előre, a jövőbe, sosem jutsz.
Illékony képek tartanak fogva,
Elvesztél, álmok útvesztőjében,
A való Földön sétálsz zokogva,
S benned fantázia él: az éden.
Várad álom, kövei csillagok.
Húsvér tested egyre-egyre tűnik.
Benned egy egész új világ ragyog,
S ezer cseppje csillagtóba gyűlik:
Légy őrült hát - ha a boldogság az,
Varázsolj képzelt varázst köribéd,
S álmod a kéklő egekbe ágaz;
Énekelj ezer csengő bűvigét,
Építs, fess szivárványt a magasba,
Koronázd meg Nappal a mennyeket,
Fújj csillagokat az éji kasba;
Álmodj, s álmod egyesül majd veled.
Sári Szabolcs
Újra 2. vagyok
[link] Ez egy régi nagy kedvencem, gondoltam, még belinkelem.
4. válaszoló: ez a vers is tetszik:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!