Milyen gépdobot tudnék ingyen használni, ha kiadott lemezre szeretném használni?
Ha hangminták, akkor azoknak a jogállása számít. Ha egy szinti presetje, akkor azoké. Ha felismerhető, akkor nem árt megvenni. De ha egy TR808 szett van "valahonnan", és nagyon-nagyon hasonlít az összes többire, akkor senki se piszkál miatta.
Én személy szerint U-HE Zebra tekergetéssel oldom meg a dobkérdést, persze elektronikus műfajokban utazom.
Úgy mellesleg, hadd kérdezzem már meg, hol akarsz lemezt kiadni ma? Mekkora jövedelmet remélsz tőle?
Nem pénzért csinálom, terméssetesen. Azért akarom kiadatni, mert azért mégiscsak jó érzés, másrész nekem nincs pénzem rendes szép kiadványt kifizetni borítóval/reklámmal/mindennel együtt.
Amúgy ambienthez kell :)
Nem kell sem nagy példányszám se semmi, csak hogy meg legyen szépen csinálva.
Igazából ami nem olyan, hogy füllel fel lehet ismerni, az okés. Persze ha akad egy sügér, akinek más dolga sincs, mint épp téged felnyomni illetéktelen hangminta-használatért, akkor mindegy, csak ne legyen olyan, amit ne lehetne ingyen használni. Van egy csomó olyan oldal, mint a [link] és a közzé tett zenéid jogállásához is jó, ha választasz egy CC licencet itt:
Ha nem hangminta alapú pluginból csavarsz ki egyéni dobokat, akkor már csak a warez okozhat gondot, a gyakorlatban az is csak akkor, amikor már fel is lépsz velük. Ha simán feltöltöd a zenéidet soundcloud-ra vagy jamendo-ra, akkor rettentő nagy tömegbe fogsz beleveszni, akik közül senkit se piszkálnak a "mé nem vetted hát meg" emberek...
El ne felejtsem: oszd meg velünk is :) Gondolom nem minősül apróhirdetésnek a nonprofit jelleggel közzétett, saját remekművekre mutató link, mint ez is:
Köszi szépen,
a freesound jó barátom nekem is :)
Szerintem marad a hangminta-pingálás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!