16 évesen még érdemes elkezdni hangszeren játszani? Ha igen, milyenen?
Szerintem a zongorát mindenképpen, bár nem hiszem, hogy Zeneművészeti Egyetem lehet érettségi után az első szakképzésed.
A lényeg a kitartó gyakorlás. Napi szinten be kell vállalni az 1 óra gyakorlást, akkor nem lehet gond, kb. két év alatt már viszonylag jól fogsz tudni játszani.
A kottaolvasásnál hasznos lehet (néha nem fejtik a tanárok ilyen részletesen ki): Ha több soros, többszólamú a mű, akkor (főleg a kezdetekkor) soronként, és azon belül is szólamonként addig kell játszani, mígnem úgy megy, hogy ha lassan is, de biztosan el tudod játszani, akár csak 5-6 ütem erejéig. Amikor ez megvan, akkor hozzá kell venni a második szólamot is (ha az egy sorban és kulcsban van a legfelső szólammal), és hangonként leolvasni őket, felülről lefelé. (pl ha egymás alatt van egy ilyen hangzat: c''-g'; akkor először a c'' billentyűt lenyomod, majd azt nyomva tartva a g'-t is, és így tovább minden egyes hangnál)
Ezután jöhet külön ugyanígy a bal kéz, maj a legvégén szép lassan egybe a két kézzel. Így biztosan menni fog!
(Jómagam 4 évig jártam, gyakorlás híján 1-éves szinten maradtam. Aztán rá két év múlva elkezdtem gyakorolni minden nap, és most, 6 év gyakorlás után Gyülekezetünkben orgonálok, valamint egy barátomat is így indítottam el, és most már ő is orgonál)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!